ଆପଣଙ୍କ ଘର ପାଖାପାଖି ନିଶ୍ଚିତ ସଦାବିହାରୀ ଗଛ ଥିବା ଦେଖିଥିବେ। ଏହା ଏକ ଜଡିବୁଟି। ଏହାର ଫୁଲ ବାର ମାସ ଫୁଟିଥାଏ। ଏହି ଗଛର ୮ଟି ପ୍ରଜାତି ମିଳିଥାଏ। ଏହାର ପତ୍ର, ମୂଳ ଏବଂ ଡାଳରୁ ବାହାରୁଥିବା କ୍ଷୀର ବିଷାକ୍ତ ହୋଇଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ, କୌଣସି ପଶୁ ଜନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତି ନାହିଁ।
ଆଧୁନିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଓ ଖାଦ୍ୟପେୟ ଯୋଗୁଁ ଏବେ ଘରେ ଘରେ ଡାଇବେଟିସ୍ ରୋଗୀ। ଏହି ରୋଗୀମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟପେୟ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଯତ୍ନବାନ ରହିବା ଜରୁରୀ। କାରଣ ଖାଦ୍ୟରେ ଟିକିଏ ଗଡବଡ ହେଲେ ବ୍ଲଡସୁଗାର ବଢିଯାଏ। ଖାସ୍ କରି ସକାଳ ଜଳଖିଆ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଡାଇବେଟିସ୍ ରୋଗୀ ସକାଳୁ କ'ଣ ଖାଇବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସୁଗାର ସ୍ତର ଆଦୌ ବଢିବନି।
ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ଦୁଇ ପାଖୁଡ଼ା ରସୁଣ; ଦୂର କରେ ଏହି ସବୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା
ଶିବଙ୍କର ଅତି ପ୍ରିୟ ହେଉଛି ବେଲପତ୍ର । ଏହାକୁ ଶିବଙ୍କ ମସ୍ତକରେ ଲାଗି କରାଯାଏ । ବେଲପତ୍ର କେବଳ ଆସ୍ଥା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ସହ ଜଡିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଅନେକ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣରେ ଭରପୂର । ଏହି ପତ୍ରରେ ଭିଟାମିନ ଏ, ବି, ସି, କ୍ୟାଲସିୟମ ଓ ଆଇରନ ରହିଛି । ପ୍ରତିଦିନ ଖାଲିପେଟରେ ବେଲପତ୍ର ଖାଇଲେ ଶରୀରକୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ବେଲପତ୍ରରୁ କ'ଣ ସବୁ ଫାଇଦା ହୁଏ...
ପ୍ରଥମେ ଜାଣିବା ଏସବୁ ପ୍ୟାକ୍ ହୋଇ ମିଳୁଥିବା ପରିବା ବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଏତେ ଦିନ ସତେଜ ରହୁଛି କିପରି। ଆପଣ ଘରକୁ ଯଦି କୌଣସି ରନ୍ଧା ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଣୁଛନ୍ତି ତାହା ଅତିବେଶୀରେ ୪ରୁ ୫ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହିଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ। ତେବେ ପ୍ୟାକେଟ୍ରେ ରହି ଫ୍ରୋଜେନ୍ ହେବା ଫଳରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ପୋଷକ ତତ୍ୱ ଥାଏ କି ନାହିଁ ? ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ପ୍ରିଜରଭେଟିଭ୍। ତେବେ ମାଂସ ଓ ମାଛ ପରି ଖାଦ୍ୟ ଫ୍ରୋଜେନ୍ ହୋଇ ରଖାଯିବାରେ କୌଣସି ପୋଷକ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ନାହିଁ।
ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ସହିତ କଲରା ଖାଇବା ଅନୁଚିତ। କାରଣ ଏଥିରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଏବଂ ସ୍ୱାଦ କିଛି ଜିନିଷ ସହିତ ମିଶିଲେ ନକରାତ୍ମକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କରେ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ କଲରା ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଅନେକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଔଷଧ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷକିଛି ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏନାହଁ, ଏଲୋପାଥି ପରି ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। ଆଜି ଚୁଟି ଝଡ଼ିବା ଓ ପାଚିବା ବିଷୟରେ ଟିପ୍ସ।
ବିଭିନ୍ନ ଜଳବାୟୁ ଓ ବାୟୁମଣ୍ଡଳିୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ହାତ-ପାଦରୁ ଚମଡା ଛାଡିପାରେ। ଶୀତ ଋତୁରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଆଦ୍ରତା କମ୍ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଶୁଷ୍କ ପବନ ବୋହିଥାଏ। ଏହା ତ୍ବଚାକୁ ଶୁଷ୍କ, ରୁକ୍ଷ କରି ଫଟାଇ ଦିଏ ଏବଂ ଚୋପା ଛାଡିଲା ପରି ଚମଡା ଛାଡିଯାଏ। ଶୀତ ଋତୁରେ ସ୍ନାନ ପରେ ମଏଶ୍ଚରାଇଜର୍ ଲଗାଇବା ଉଚିତ। ଅତ୍ୟଧିକ ଗରମପାଣିରେ ନଗାଧୋଇ, ହାଲୁକା ଉଷୁମପାଣି ବ୍ୟବହାର ଭଲ।
ରାତି ସାରା ଏସି ଲଗାଇ ଶୋଇବା ଯୋଗୁଁ ଶରରୀର ତାପମାତ୍ରା କମ୍ ହୋଇଯାଇଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। କାରଣ ସବୁବେଳେ ଥଣ୍ଡା ତାପମାତ୍ରାରେ ରହିଲେ ପାଚନ କ୍ରିୟା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ।
ଯଦି ଶରୀରରେ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଠିକ୍ରେ ଉପଯୋଗ ନ ହୁଏ ତେବେ ଏହା ଫ୍ୟାଟ୍ରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶରୀରରେ ଜମି ରହେ। ଏଣୁ ଏହା ଓଜମ କମ୍ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଓଜନ ବଢ଼ାଇଦିଏ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର ରୋଷେଇ ଘରେ ଥିବା ଏକ ମସଲାର ଲାଭ ଖୁବ ଚମତ୍କାର। ଏହା ହେଉଛି ଲବଙ୍ଗ। ଏହା ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଅଣ୍ଟାରେ ଚର୍ବି ଜମିଯାଉଛି ତେବେ ପ୍ରତିଦିନ ଲବଙ୍ଗ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କେଉଁ କେଉଁ ରୋଗ ଭଲ ହୋଇପାରେ।
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ କୋଳଥ ଡାଲି। ଏଥିରେ ପୁଷ୍ଟିସାର, ଲୌହସାର, କ୍ୟାଲସିୟମ ଭରପୁର ମାତ୍ରାରେ ଥାଏ। ଶ୍ୱେତସାର ଏବଂ ଚର୍ବିର ମାତ୍ରା କମ ରହିଥାଏ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ଡାଲି ନିୟମିତ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମେଦ ବହୁଳତା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ। କୋଳଥ ଡାଲିର କିଛି ଚମତ୍କାରୀ ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିଥାଏ। ଏହି ଡାଲି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଷ୍ଟୋନ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇଥାଏ।
ମୁଖ୍ୟତଃ ୭ଟି ବଦାଭ୍ୟାସ କାରଣରୁ କ୍ୟାନ୍ସର ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ । ଆଜିଠୁ ହିଁ ଛାଡନ୍ତୁ ଏସବୁ ଅଭ୍ୟାସ, ମାରାତ୍ମକ କ୍ୟାନ୍ସରଠୁ ରହିବେ ଦୂରରେ ।
ରୋଗୀର କାଶ, ଛିଙ୍କରେ ଏବଂ ନାକର ସିଙ୍ଘାଣିରେ ଭୂତାଣୁମାନେ ଥାଆନ୍ତି । ରୋଗୀ ଛିଙ୍କିଲେ କି କାଶିଲେ ଭୂତାଣୁମାନେ ପବନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାଇ ସୁସ୍ଥ ଲୋକକୁ ଆକ୍ରାନ୍ତ କରନ୍ତି । ଏହା ଛଡା ରୋଗୀ ବ୍ୟବହାର କରିଥିବା ରୁମାଲ, ଗାମୁଛା, ଶେଜ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ରୋଗ ବ୍ୟାପେ । ରୋଗୀ ସହ ହାତ ମିଳାଇଲେ ଏବଂ ବିନା ପ୍ରତିଷେଧକରେ ରୋଗୀ ସହ ଅତ୍ୟଧିକ ମିଳାମିଶା କଲେ ସୁସ୍ଥ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହେବେ ।
ରାଗିବା ଦ୍ୱାରା କର୍ଟିସୋଲ ହରମୋନର ସନ୍ତୁଳନ ବିଗିଡିଯାଏ। ଯାହା ପରେ ଅନେକ ଶାରିରୀକ ସମସ୍ୟା ଆଣିଥାଏ। ଚାପ ସମୟରେ ନିଜକୁ କିପରି ଶାନ୍ତ ରଖାଯାଏ, ଆସନ୍ତୁ ଏ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା।
କିଛି ଲୋକଙ୍କ ଗୋଡ ବହୁତ ଦୁର୍ବଳ ଥାଏ। ଅଳ୍ପ କିଛି ପାଦ ଚାଲିବା ମାତ୍ରେ ଗୋଡରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ଗୋଡକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ସହଜ ଉପାୟ ଅଛି। ଆସନ୍ତୁ ସେ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା।
ସୁସ୍ଥ ଥିବା ଲୋକଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଠାତ ମାଂସପେଶୀ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଉଛି। ଫଳରେ ସେମାନେ ଚାଲି ବି ପାରୁନାହାନ୍ତି। GBS ସିଧାସଳଖ ସ୍ନାୟୁକୁ ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିବାରୁ ରୋଗୀମାନେ ପକ୍ଷାଘାତର ଶିକାର ହୋଇ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି।
ବିରଳ ରୋଗ ଆତଙ୍କରେ ଥର ହର ଭାରତ। ସତର୍କ ରୁହନ୍ତି, ହୁ ହୁ ବଢୁଛି ମାମଲା। ହଠାତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ହେଉଛି ପକ୍ଷପାତ। ଭେଣ୍ଟିଲେଟରରେ ଚାଲି ଯାଉଛି ଜୀବନ ।
ଏ କ୍ୟାନସର ସହ ସଂଘର୍ଷ ଯେ କେତେ କଠିନ ତାହା ସାମନା କରିଥିବା ଲୋକ ହିଁ କହିପାରିବ। । ବିଶ୍ଵ କର୍କଟ ଦିବସରେ ସେମିତି ଦୁଇ ଜଣ କ୍ୟାନସର ବିଜୟୀଙ୍କ କାହାଣୀ ଆପଣଙ୍କୁ ବି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ନିଶ୍ଚୟ।
ଆପଣ ଦାନ୍ତକୁ ଧଳା ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଆୟୁର୍ବେଦରେ କୁହାଯାଇଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ହର୍ବାଲ୍ ପାଉଡର୍ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପାଉଡର ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଦାନ୍ତକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ କାମ କରିବ।
ମହିଳାମାନେ କେତେକ ପ୍ରକାରର କର୍କଟର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଥାନ୍ତି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କର୍କଟ ଦିବସ ଅବସରରେ, ମହିଳାମାନଙ୍କଠାରେ ହେଉଥିବା ଏହି ପ୍ରମୁଖ କର୍କଟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ଏନେଇ କେଉଁସବୁ ଯୋଗାସନ କଲେ ଫଳ ମିଳିବ ଜାଣିବା।
ଫୁଲକୋବି ଏକ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପରିବା। ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଆଇଟମ୍ ତିଆରି କରାଯାଇ ପାରେ। ସିଜିନ୍ ଟାଇମରେ ଅନେକ ଲୋକ କେବଳ ଫୁଲକୋବି ହିଁ ଖାଆନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଡାକ୍ତର କହୁଛନ୍ତି, ଏହି ୫ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟା ଥିଲେ ଫୁଲକୋବିଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ।
ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ବୃକ୍ଷ ଭିତରେ ଗିଲୋଇର ସ୍ଥାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାମ ହେଉଛି ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବଢାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣ ରହିଛି। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।
ଛଟପଟ କରି ମାରୁଛି ଅଜଣା ରୋଗ। ଭାରତରେ ମଚାଇ ଚାଲିଛି ଆତଙ୍କ। ବଢି ଚାଲିଛି ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟା। ଭୟଭୀତ ହୋଇଗଲେଣି ଲୋକେ ।
ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ, ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୧୬ ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କର ପ୍ରଦୂଷଣ କାରଣରୁ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ଏହାର ସ°ଖ୍ୟା ଥିଲା ୨୧ ଲକ୍ଷ ୮୦ ହଜାର। ଆପଣ ଅସ୍ବୀକାର କଲେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହରର ପ୍ରଦୂଷଣ ପ୍ରତି ମୂହୁର୍ତ୍ତରେ ଆପଣଙ୍କ ଆୟୁଷ କମାଇ ଚାଲିଛି ! ଆପଣଙ୍କ ଫୁସଫୁସ, ହୃଦୟ, ରକ୍ତନଳୀ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ କ’ଣ ରହିଛି ଏ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବ, ଥରେ ପଢି ଦେଖନ୍ତୁ।