/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/IMAGE_1695815373.jpg)
Why onions were used in nuclear test
ସାଧାରଣତଃ ଆମେ ପିଆଜକୁ କେବଳ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁ। ବିହାର ଏବଂ ୟୁପି ସମେତ ଦେଶର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଲୁ’ରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଁ କିମ୍ବା ଜ୍ୱରର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପିଆଜ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
କୁହାଯାଏ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ଜୀ ସରକାର ୧୧ ମେ ୧୯୯୮ରେ ପୋଖରାନରେ ଆଣବିକ ବୋମା ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଟନ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ପୋତି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ତେବେ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପିଆଜ କାହିଁକି ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ପୋଖରାନରେ ଆଣବିକ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶର ଏହାର ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ପାଇ ନ ଥିଲା। କାରଣ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁପ୍ତ ଭାବେ କରାଯାଇଥିଲା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏହାର କୋଡ୍ ନେମ୍ 'ହ୍ୱାଇଟ୍ ହାଉସ୍' ରଖିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ୫୮ କିଲୋ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଆଣବିକ ବୋମା ପରୀକ୍ଷା କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଥରାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନିଲ କାକୋଡକର ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ପ୍ରଚୁର ପିଆଜ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଏହାର କାରଣ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଅନିଲ କାକୋଡକର କହିଥିଲେ ଯେ ପରମାଣୁ ବିସ୍ଫୋରଣ ସମୟରେ ସେଥିରୁ ଆଲ୍ଫା, ବିଟା ଏବଂ ଗାମା ପରି ରଶ୍ମି ବାହାରିଥାଏ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗାମା ରଶ୍ମିଗୁଡିକ ଘାତକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଯଦି ଏହା କାହାର ଶରୀରରେ ପହଞ୍ଚେ, ତେବେ ଏହା ଶରୀରର ରକ୍ତ ଟିସୁକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରେ। ଏହି କାରଣରୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ହେବାର ଭୟ ଥାଏ।
ପିଆଜ ଏହି ଗାମା ରଶ୍ମିକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ଅବଶୋଷଣ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହି ବିପଜ୍ଜନକ ରଶ୍ମି ବହୁତ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର ହୁଏ ନାହିଁ। ପଦାର୍ଥବିଜ୍ଞାନୀଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ସେହି କାରଣରୁ ଯେତେବେଳେ ପୋଖରାନ୍ରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବହୁ ପରିମାଣର ପିଆଜ ପୋତାଯାଇଥିଲା।
ଯଦି ପରୀକ୍ଷା ବିଫଳ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିକିରଣ ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଜୈସଲମେର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପି ଯାଇଥାନ୍ତା। ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥାନ୍ତେ। ଜାପାନର ହିରୋସିମା ଏବଂ ନାଗାସାକି ଉପରେ ଆଣବିକ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଘଟିଥିବା ପରି ମାନବର ଅନେକ ପିଢି କ୍ଷତି ସହିଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ପିଆଜର ବ୍ୟବହାର ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ବିକିରଣ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇ ନ ଥିଲା। ଶୋଷିବାର କ୍ଷମତା ଥିଲା।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)

/odishatv-khabar/media/media_files/2025/09/22/khabar-advertise-banner-2025-09-22-13-15-01.jpeg)