ୱାଶିଂଟନ୍ : ଆମେରିକାର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀର ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂଆ ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ଏକ ଟିମ୍ ଛତୁର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଏବଂ ଚାଇନାର ଜଡିବୁଟି ସାହାଯ୍ୟରେ କରୋନା ଚିକିତ୍ସା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କାଲିଫର୍ନିଆ-ସାନ୍ ଡିଏଗୋ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଇଣ୍ଟରୋଗେଟିଭ୍ ହେଲ୍ଥ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରିନ୍ସପାଲ୍ ଇନ୍ଭେଷ୍ଟିଗେଟର୍ ପଦବୀଏ ଥିବା ଗର୍ଡନ୍ ସାକ୍ସଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବା ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଭାଇରାଲ୍ ପ୍ରଭାବ ହେତୁ ଛତୁକୁ ଚୟନ କରାଯାଇଛି।
୨୦୧୯ ମସିହାରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ପ୍ରି-କ୍ଲିନିକାଲ୍ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଏହା ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଛତୁରେ ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା (H1N1), ଇନ୍ଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା ଏ (H5N1) ଏବଂ ହର୍ପସ୍ ଥିବାରୁ ଏହାର ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବାରେ କ୍ଷମତା ଅଛି। ଗର୍ଡନ୍ ସାକ୍ସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଔଷଧୀୟ ଛତୁ ଜୀବାଣୁକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି ଏବଂ ସେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ SARS Kovid-19 (SARS-CoV-2) ବିପକ୍ଷରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
Also Read
ଗର୍ଡନ୍ ସାକ୍ସ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତୁର ଅନେକ ଭଲ୍ ଗୁଣ ଅଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଆମ ସହିତ ବିକଶିତ ହୁଅନ୍ତି। ଯେପରି ମସରୁମ୍ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ, ଭାଇରସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କବକ ଶିକାର ହୁଏ, ମଣିଷ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ହୁଏ। ଛତୁ ଏହିପରି କୀଟମାନଙ୍କ ସହିତ ଲଢେ। ତେଣୁ ସେଗୁଡିକ ଖାଇଲେ ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇବୁ। ଛତୁର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣଗୁଡିକ ତୃତୀୟ ପରୀକ୍ଷଣରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଉଛି। କୋଭିଡ୍ ଟୀକାକରଣ ଆରମ୍ଭରେ ଏହା ଏକ କ୍ୟାପ୍ସୁଲ୍ ଭାବରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଚତୁର୍ଥ ଟ୍ରାଏଲ ଲଞ୍ଚ ହେବା ବାଲି ଅଛି।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛତୁ କେବଳ ଆଣ୍ଟିବଡି ବଢାଏ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଭାଇରାଲ୍ ସଂକ୍ରମିତ କୋଷଗୁଡିକ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଟି-ସେଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବଢାଇଥାଏ। ଏହାର ୩ ଟି ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟରୁ ୨ ଟି ପରୀକ୍ଷା ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରଶାସନ (FDA) ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି। ଏହି ପରୀକ୍ଷଣଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ସୁରକ୍ଷା ତଥ୍ୟ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆଶା କରାଯାଉଥିବାବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଜଡିତ ତଥ୍ୟ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ।