• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦ ଫେବୃଆରୀରେ ‘ବିଶ୍ୱ ଡାଲି ଦିବସ’ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଦିନ ଡାଲିର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଯାଏ। ଏହି ଦିନ ପାଳନ କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟରେ ଡାଲିକୁ ମିଶାଇବା ଶରୀର ପାଇଁ କେତେ ଉପକାରୀ ସେ ବିଷୟରେ ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା।

ଏହି ଦିନ, ଲୋକଙ୍କୁ ଡାଲି ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ ଏବଂ ଏହାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଏ। ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଡାଲି ଚାଷ ମଧ୍ୟ ମାଟି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କାରଣ ଏହା ୟୁରିଆ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ।

ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହୁଏ। ତେବେ ଡାଲି କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଅଂଶ। ଶାକାହାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍‌ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଉତ୍ସ। ପ୍ରତିଦିନ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଡାଲିର ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ପରିବେଶ ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ‘ବିଶ୍ୱ ଡାଲି ଦିବସ’ ପାଳନ କରାଯାଏ।

ଏହି ଅବସରରେ ଆସନ୍ତୁ ଡାଲିରେ ଥିବା ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣିନେବା।

ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ପ୍ରୋଟିନ୍:

ଡାଲି ଉଦ୍ଭିଦ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋଟିନର ଏକ ବଡ ଉତ୍ସ। ଶାକାହାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଲି ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବିକଳ୍ପ। ଡାଲିରେ ଅନେକ ଜରୁରୀ ଏମିନୋ ଏସିଡ୍ ଥାଏ। ଟିସୁ ଗଠନ ଏବଂ ମରାମତି ପାଇଁ ଶରୀର ପାଇଂ ଏମିନୋ ଏସିଡ୍‌ର ଖୁବ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।

ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର:

ଡାଲିରେ ଉଭୟ ଦ୍ରବଣୀୟ ଏବଂ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ଫାଇବର ଉଚ୍ଚ ପରିମାଣରେ ମିଳେ। ଫାଇବର୍‌ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

ଚର୍ବିର ମାତ୍ରା କମ:

ଡାଲିରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କମ ଚର୍ବି ଥାଏ। ତେଣୁ, ଯେଉଁମାନେ କମ୍ ଚର୍ବି ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଲି ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ।

ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ:

ଡାଲିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ। ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ହୃଦୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ। ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ପୋଟାସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ରହିଥାଏ।

ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ:

ଡାଲିରେ କମ୍ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ତେଣୁ ଡାଲି ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ। ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଉପାଦାନ ପାଇଁ ଡାଲି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ।

ଓଜନକୁ କରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:

ଡାଲି ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଡାଲି ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଥିବାରୁ ଏହା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ କ୍ଷୁଧା ଦୂର ହୋଇଥାଏ। ତେଣୁ ଏହା ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହଜ ହୋଇଯାଏ।

ପରିବେଶରେ ସ୍ଥିରତା:

ଡାଲି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥାୟୀ ଖାଦ୍ୟର ବିକଳ୍ପ। ଡାଲି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫସଲ ଅପେକ୍ଷା କମ୍ ପାଣି ଏବଂ ସାର ଆବଶ୍ୟକ କରେ। ତେଣୁ ଡାଲି ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି କରି ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now