ଓଡ଼ିଆ ପିଲା ପ୍ରାୟ ପିଲା ଦିନେ ବହିରେ ପଢିଥିବେ, ‘ଭେଣ୍ଡି ଏକ ଭଲ ପରିବା’। ଏହା ଶରୀର ପାଇଁ ଖୁବ ଉପକାରୀ ମଧ୍ୟ। ଭେଣ୍ତିରେ ଭଜା ସାଙ୍ଗକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସୁସ୍ୱାଦୁ ତରକାରୀ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରେ। ଓଡ଼ିଶାର ଅନେକ ଜାଗାରେ ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ କରାଯାଏ।
ଚାଷୀମାନେ ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଆଗୁଆ ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ କରିପାରିବେ। ଜାନୁଆରୀରେ ଲଗାଯାଇଥିବା ଆଗୁଆ ଭେଣ୍ଡିର ଫସଲ ଫେବୃଆରୀ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଯାଏ। ଚାଷୀମାନେ ସହଜରେ କିଲୋ ପ୍ରତି ୭୦-୮୦ ଟଙ୍କା ପାଇପାରିବେ।
Also Read
କେତେବେଳେ ବୁଣିବେ ମଞ୍ଜି:
ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ କରିବା ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷେତକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଜରୁରୀ। କ୍ଷେତକୁ ଗଭୀର ହଳ କରିବା ପରେ, ଶେଷ ହଳ କରିବା ସମୟରେ ମାଟିରେ ସଢା ଗୋବର ଖତ ମିଶାନ୍ତୁ। ମାଟିରେ ଗୋବର ଖତ ମିଶାଇବା ଦ୍ୱାରା ମାଟିରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳେ। ଏହା ପରେ କ୍ଷେତକୁ ସମାନ କରିଦିଅନ୍ତୁ। କ୍ଷେତକୁ ହଳ କରିବାର ୮ ରୁ ୧୦ ଦିନ ପରେ ଭେଣ୍ଡି ମଞ୍ଜି ବୁଣନ୍ତୁ।
କିପରି ବୁଣିବେ ମଞ୍ଜି:
କ୍ଷେତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପରେ, ଉନ୍ନତ କିସମର ମଞ୍ଚି ବାଛିବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଯେକୌଣସି ଭଲ କମ୍ପାନୀର ଆଗୁଆ କିସମର ମଞ୍ଜି ବାଛନ୍ତୁ। ମଞ୍ଜି ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ ମଞ୍ଜିକୁ ହାଲୁକା ଉଷୁମ ପାଣିରେ ଭିଜାନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ, ଏକ ସୂତା କପଡ଼ାରେ ମଞ୍ଜି ବାହାର କରି ଗୋବର ଖତରେ କିମ୍ବା ନଡ଼ାରେ ମାଡି ଦିଅନ୍ତୁ। ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଭେଣ୍ଡି ମଞ୍ଜିଗୁଡିକର ଅଙ୍କୁରଣ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ।
ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ କରିବା ବେଳେ, କେବଳ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗୋଟିଏ ଏକର କ୍ଷେତରେ ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ କରିବା ପାଇଁ ୪ ରୁ ୬ କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
ମଞ୍ଜିକୁ ଉପଚାର:
ମଞ୍ଜି ବୁଣିବାବେଳେ, ଧାଡ଼ିରୁ ଧାଡି ଏବଂ ବିହନ ମଝିରେ ଦୂରତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ। ଧାଡିରୁ ଧାଡି ୩୦ ସେମି ଏବଂ ବିହନ ଠାରୁ ବିହନ ୧୨ ରୁ ୧୫ ସେମି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୂରତା ରଖନ୍ତୁ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମଞ୍ଜି ବୁଣିବାବେଳେ ମଞ୍ଜିକୁ ଭଲ ଫଙ୍ଗିସାଇଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଉପଚାର କରନ୍ତୁ।
ରାସାୟନିକ ସାର: ଭେଣ୍ଡି ଚାଷ ସମୟରେ ସନ୍ତୁଳିତ ପରିମାଣରେ ରାସାୟନିକ ସାର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ଏକ ଏକର କ୍ଷେତରେ ୫୦ କିଲୋଗ୍ରାମ DAP ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରାମର୍ଶ କରି ସଲ୍ଫର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
ସଲ୍ଫର ଗଛଗୁଡିକର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ମୂଳ ପୋକରୁ ଫସଲକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏକର ପିଛା ୧୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ହାରରେ କାର୍ବୋଫ୍ୟୁରନ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ।
ଜଳସେଚନ:
ଯେକୌଣସି ଫସଲରେ ଜଳସେଚନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଯଦି ଚାଷୀମାନେ ଭେଣ୍ଡି ଫସଲକୁ ଡ୍ରିପିଂ ପଦ୍ଧତି(ସ୍ପ୍ରେ) ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳସେଚନ କରନ୍ତି, ତେବେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବହୁଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।
କାରଣ ଡ୍ରିପିଂ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଗଛଗୁଡିକର ମୂଳ ସିଧାସଳଖ ଜଳସେଚିତ ହୋଇଯାଏ। ମନେରଖିବା ଜରୁରୀ ଯେ ଭେଣ୍ଡି ଫସଲରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଆର୍ଦ୍ରତା ରହିବା ଉଚିତ। ଏପରି ହେଲେ ଗଛଗୁଡିକ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଫଳ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିବେ।
ଭେଣ୍ଡି ଅମଳ:
ଯଦି ଚାଷୀମାନେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କୁହାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ କଥାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଭେଣ୍ଡି ଅମଳ କରନ୍ତି, ଯଦି ଠିକ୍ ପରିମାଣର ସାର, କ୍ଷେତର ସଠିକ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଭଲ ଗୁଣାତ୍ମକ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରାଥାନ୍ତି, ତେବେ ୩୫ରୁ ୪୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗଛଗୁଡିକରେ ଭେଣ୍ଡି ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ଜାନୁଆରୀ ମାସରେ ଲଗାଯାଇଥିବା ଭେଣ୍ଡି ଫସଲ ଫେବୃଆରୀରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅମଳ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ। ଏହି ସମୟରେ ଚାଷୀ ଭେଣ୍ଡି କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୭୦ରୁ ୮୦ ଟଙ୍କା ପାଇପାରିବେ।