ପିଜା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗୁଥିବା ବେଳେ ହୃଦୟ ଖୁବ୍ କମ୍ ଲୋକ ବାଇଗଣର ସ୍ୱାଦ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବାଇଗଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥିବାବେଳେ ପିଜା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହାକୁ ଭଲ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ। ସେ ପିଲା ହୁଅନ୍ତୁ କି ବୟସ୍କ ପିଜା ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗେ। ପିଜାର ବାସ୍ନା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ। ତେବେ କାହିଁକି ଏଥର ବାଇଗଣ ପିଜାର ସ୍ୱାଦ ନ ନେବା! ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ମଧ୍ୟ ହେବ। ପ୍ରକୃତରେ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଇଟାଲୀୟ ରେସିପି ଯାହା ଏଗ୍ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାର୍ମେସନ କୁହାଯାଏ। ଏହା ବାଇଗଣ ଓ ପନିରରୁ ତିଆରି ଏବଂ ଏତେ ସୁଆଦିଆ ଯେ ଏହାକୁ ନ ଖାଇ କେହି ରହି ପାରିବେ ନାହିଁ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାର ରେସିପି…
ବାଇଗଣ ପିଜା ପାଇଁ ଉପାଦାନ :
୩ ଟି ଗୋଲାକାର ବାଇଗଣ (ବଡ଼ ଆକାର)
୧ ଟି ଟମାଟୋ
ତୁଳସି ପତ୍ର
୨୦୦ ଗ୍ରାମ ମୋଜରେଲ ଛେନା
୧/୨ କପ୍ ପାର୍ମିସନ୍ ଛେନା
୧/୪ କପ୍ ରୁଟି ଖଣ୍ଡ
୪-୫ ଫୁଟ ରସୁଣ
୧ ବଡ଼ ପିଆଜ
ଇଟାଲୀୟ ମସଲା
ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ
ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ
ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ଅଲିଭ୍ ତେଲ
ବାଇଗଣ ପିଜା ରେସିପି :
ବାଇଗଣ ପିଜା ତିଆରି କରିବାକୁ, ପ୍ରଥମେ ବାଇଗଣକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଧୋଇ ଗୋଲ୍ ଗୋଲ୍ ଆକାରରେ ଟିକେ ମୋଟା କରି କାଟ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଲୁଣ ଛିଞ୍ଚନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ୧୫-୨୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଖନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଏହି ବାଇଗଣ ଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଧୋଇ ଏକ ସଫା ସୂତା କପଡା କିମ୍ବା ଟିସୁ ପେପରରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ।
କଡେଇକୁ ଗ୍ୟାସରେ ବସାନ୍ତୁ। ଏଥିରେ ତେଲ ପକେଇ ଭଲ ଭାବରେ ଗରମ କରନ୍ତୁ। ବାଇଗଣ କଟା ପକେଇ ଭଲଭାବେ ଭାଜନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ କଡା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି କଡେଇରେ ୧ ଚାମଚ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ପକାଅ ଏବଂ ଏଥିରେ କଟା ରସୁଣ ଓ ପିଆଜ ପକାଇ କିଛି ସମୟ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏବେ ଟମାଟୋ ପକାଇ କିଛି ସମୟ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ।
କଡେଇରେ ଲୁଣ, ଲଙ୍କା ପକେଇ ଟମାଟୋକୁ ନରମ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ କଟା ତୁଳସୀ ପତ୍ର ମିଶାନ୍ତୁ। ୨୦୦ ଡିଗ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଁ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏକ ବେକିଂ ଟ୍ରେରେ ଅଲିଭ୍ ତେଲ ଲଗାନ୍ତୁ, ଏହି ଟମାଟୋକୁ ତଳେ ରଖି ତା’ ଉପରେ ୩-୪ ଫ୍ରାଏଡ୍ ବାଇଗଣ ଖଣ୍ଡ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଉଭୟ ପ୍ରକାରର ଛେନା ପକାନ୍ତୁ। ବେକିଂ ଟ୍ରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାକୁ ଅନେକ ଥର ସ୍ତର କରନ୍ତୁ। ବେକିଂ ଟ୍ରେ ଆଞ୍ଚରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ୧୦-୧୨ ମିନିଟ୍ ଗରମ କରନ୍ତୁ। ଛେନା ତରଳି ଯିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଗ୍ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ପର୍ମେସନ ପକାନ୍ତୁ। ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ୍ ହୋଇଗଲା ଆପଣଙ୍କ ଗରମ ଗରମ ବାଇଗଣ ପିଜ୍ଜା।