ଆମ ଓଡ଼ିଆ ଘରେ ବାର ମାସରେ ତେର ପର୍ବ । ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଆସିଲେ ଘରେ ବିଭିନ୍ନ ପିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ସ୍ନାନ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅବସରରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନେଇ ଆସିଛୁ ଓଡ଼ିଆ ଘରର ପାରମ୍ପରିକ ରେସିପି ପୁର ଦିଆ ଆରିସା ପିଠା’। ଏହି ପିଠାର ରେସିପିକୁ ଆମେ ଘରେ ସହଜ ଓ ସରଳ ଉପାୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
Also Read
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ:
ଅରୁଆ ଚାଉଳ ଚୁନା, ଗୁଡ଼, ଚିନି, ନଡ଼ିଆ କୋରା, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ଓ ରିଫାଇନ୍ ତେଲ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ:ରଜରେ ଘରେ ବନାନ୍ତୁ ସୁଆଦିଆ ‘କ୍ଷୀର ପୋଡ଼ପିଠା’
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ:
- ପ୍ରଥମେ ଅରୁଆ ଚାଉଳକୁ ପାଣିରେ ବତୁରାଇ ତାକୁ ଖରାରେ ଶୁଖାଇ ଗୁଣ୍ଡ କରି ରଖନ୍ତୁ।
- ଏହା ପରେ କଡ଼େଇରେ ଗୁଡ଼ ପାଗ କରନ୍ତୁ।
- ଚାଉଳ ଚୁନାକୁ ଧିରେ ଧିରେ କଡ଼େଇରେ ପକାଇ ଜନ୍ତୁଣି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
- ଏହାପରେ ଆଉଏକ ପାତ୍ରରେ ନଡିଆ, ଚିନି, ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡରେ ପୁର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ।
- ଚାଉଳ ଜନ୍ତରେ ନଡ଼ିଆରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୁର ମଝିରେ ଦେଇ ଆରିସା ପିଠା ଗଢନ୍ତୁ।
- ଏହାପରେ ପିଠାକୁ ରିଫାଇନ୍ ତେଲରେ ଛାଣି ଦିଅନ୍ତୁ।
ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ପୁର ଦିଆ ଆରିସା ପିଠା। ଆଜିର ଦିନରେ ଏହି ପିଠାର ରେସିପି ବନେଇ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଭୋଗ ଲଗାନ୍ତୁ