/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/IMAGE_1744803300.jpg)
Which is better between vegetarian and non vegetarian food
ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ କେବଳ ତାଙ୍କ ଶରୀରକୁ ପୋଷଣ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶକ୍ତି ସ୍ତର ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ଅଛି। କିଛି ଲୋକ ନିରାମିଷ ଭୋଜନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଆଉ କିଛି ଲୋକ ମାଂସାହାରୀ।
ଅନେକ ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଶରୀରର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟରେ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଉଚିତ। ତେବେ ଆପଣ ପ୍ରାୟତଃ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ଅନେକ ସେଲିବ୍ରିଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନନ୍-ଭେଜ୍ ଖାଇବା ଛାଡ଼ି ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ନିରାମିଷ ଭୋଜନ କରନ୍ତି। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ପୂରା ଫିଟ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ଫାଇନ୍ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି।
ଏଠାରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ ଯଦି ମାଂସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ, ତେବେ କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ ଛାଡି ନିରାମିଷ ଭୋଜନ କାହିଁକି ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି? ଯେତେବେଳେ ଆମିଷ ଏବଂ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କଥା ଆସେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେଉଁଟି ଭଲ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ? ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଆମିଷ ଏବଂ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟର ଲାଭ ଏବଂ କ୍ଷତି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କେଉଁଟି ଭଲ ହୋଇପାରେ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଯଦି ଆପଣ ଦାନ୍ତ ସଫା କରୁନାହାଁନ୍ତି ତେବେ ନିଜ ହୃଦୟ ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି
ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାର:
ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ। ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହିତ ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପାଚନ କ୍ରିୟା ସୁସ୍ଥ ରହିବା ସହିତ କର୍କଟ ଏବଂ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ।
ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ:
ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟରେ ଫାଇବର, ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ କମ୍ ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ, ଯାହା ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରେ।
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:
ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଫଳ ଏବଂ ଶସ୍ୟରେ ଭରପୂର ଏକ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଓଜନ ହ୍ରାସ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ପାଚନ ତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ:
ଫାଇବରଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉନ୍ନତ କରେ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଭଳି ସମସ୍ୟା ହୁଏ ନାହିଁ।
କର୍କଟ ଏବଂ ମଧୁମେହର ଆଶଙ୍କା କମ୍:
ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଶାକାହାରୀମାନେ ଟାଇପ୍ ୨ ମଧୁମେହ ଏବଂ କିଛି ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା କମ୍ ଥାଏ।
ଆମିଷ ଖାଦ୍ୟର ଲାଭ:
ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟର ଯେମିତି ଲାଭ ଅଛି ସେହିପରି ମାଂସାହାର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶରୀରକୁ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ। ନନ୍-ଭେଜ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୁଏ, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅଭାବ ଦୂର ହୁଏ ଏବଂ ମାଂସପେଶୀର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୁଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ନନ୍-ଭେଜର ଲାଭ…
ପ୍ରଚୁର ପ୍ରୋଟିନ୍:
ଅଣ୍ଡା, ଚିକେନ୍, ମାଛ, ମାଂସ ଭଳି ଉତ୍ସ ଶରୀରକୁ ଉଚ୍ଚମାନର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଯୋଗାଇଥାଏ ଯାହା ମାଂସପେଶୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ।
ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ:
ମାଂସ, ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ମାଛରେ ଭିଟାମିନ B12, ଲୌହ ଏବଂ ଜିଙ୍କ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଭରପୁର ଥାଏ।
ମାଂସପେଶୀର ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି:
ଫିଟ୍ନେସ୍ ଏବଂ ବଡିବିଲ୍ଡିଂ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ।
ଆମିଷ ଏବଂ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତି:
ଯଦି ଡାଲି, ସୋୟା, ପନିର ଭଳି ପ୍ରୋଟିନ୍ ଉତ୍ସ ଖାଦ୍ୟରେ ନ ଥାଏ, ତେବେ ଶରୀରରେ ଦୁର୍ବଳତା କିମ୍ବା ମାଂସପେଶୀର ଅଭାବ ହୋଇପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭିଟାମିନ୍ ବି୧୨ ଏବଂ ଲୌହ ଭଳି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆମିଷ ଖାଦ୍ୟରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟରେ ପୂରଣ କରିବା ଟିକେ କଷ୍ଟକର ହୋଇପାରେ।
ଆମିଷ ଖାଦ୍ୟର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତି:
ରେଡ୍ ମିଟ୍ ଏବଂ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ମାଂସର ଅତ୍ୟଧିକ ସେବନ ଦ୍ୱାରା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ଏବଂ ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରେ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଏ। ଏହା ସହିତ, ଅତ୍ୟଧିକ ମାଂସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂ ଏସିଡିଟି ହୋଇଥାଏ।
ଏହା ପାଚନ ତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଯଦି ଆମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ସନ୍ତୁଳିତ ନ ନୁହେଁ, ତେବେ ଏହା ମୋଟାପାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଆପଣ ପାଟି ଖୋଲି ଶୋଉଛନ୍ତି କି… ହୋଇପାରେ ଏହି ୫ ସମସ୍ୟା
ଆମିଷ ଏବଂ ନିରାମିଷ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଭଲ:
ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଦୀର୍ଘାୟୁ, ଉତ୍ତମ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ହାଲୁକା ଶରୀର ପାଇଁ ବେଶ ଜଣାଶୁଣା। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ମାଂସାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ କିଛି ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ। ଯେକୌଣସି ଖାଦ୍ୟର ଠିକ୍ ବା ଭୁଲ୍ ଆପଣଙ୍କ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ପୋଷକତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ଯଦି ଆପଣ ଫିଟ୍ନେସ୍, ମାଂସପେଶୀ ବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ମାଂସ ଖାଇବା ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ ଏକ ସୁସ୍ଥ ହୃଦୟ, ଉତ୍ତମ ପାଚନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘାୟୁ ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟ ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ।
ଉଭୟର ନିଜସ୍ୱ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା ଅଛି କିନ୍ତୁ କିଛି ଅଧ୍ୟୟନରେ, ନିରାମିଷ ଖାଦ୍ୟକୁ ଆମିଷ ଅପେକ୍ଷା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ବୋଲି କୁହାଯାଇଛି।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)

/odishatv-khabar/media/media_files/2025/09/22/khabar-advertise-banner-2025-09-22-13-15-01.jpeg)