Advertisment

Health Tips: ଭୀଷଣ ଗରମରେ ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ଅଟା; ଶରୀର ରହିବ ଥଣ୍ଡା, ମିଳିବ ଶକ୍ତି

ଆପଣ ଗହମ ଅଟାକୁ ଅନ୍ୟ କିଛି ଶସ୍ୟର ଅଟା ସହିତ ମିଶାଇ ଖାଇପାରିବେ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ପୁଷ୍ଟିକର ଅଟା ବିଷୟରେ କହିବୁ, ଯାହା ଭାରତରେ ବହୁତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଏହା ଏପରି ଅଟା ଯାହାକୁ ଆପଣ ଯେକୌଣସି ଋତୁରେ ଖାଇପାରିବେ।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
6 power packed flour for every season

6 power packed flour for every season

ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ରୁଟି ଖାଉଥିବେ। ଭାରତରେ ଭାତ-ଡାଲମା ସହିତ, ରୁଟି-ସନ୍ତୁଳା ଏବଂ ରୁଟି- ଡାଲମା ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ। ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଗହମ ଅଟା ରୁଟି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତି। ଏହି ଶସ୍ୟ ବହୁତ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ହୀତକର ମଧ୍ୟ।

Advertisment

ତଥାପି, ଆପଣ ଗହମ ଅଟାକୁ ଅନ୍ୟ କିଛି ଶସ୍ୟର ଅଟା ସହିତ ମିଶାଇ ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ପୁଷ୍ଟିକର ଅଟା ବିଷୟରେ କହିବୁ, ଯାହା ଭାରତରେ ବହୁତ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। ଏହା ଏପରି ଅଟା ଯାହାକୁ ଆପଣ ଯେକୌଣସି ଋତୁରେ ଖାଇପାରିବେ। ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଏଗୁଡ଼ିକ ସବୁ ଗ୍ଲୁଟେନ୍ ମୁକ୍ତ ମଧ୍ୟ।

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ୬ଟି ଅଟା –

ଗହମ ଅଟା:

ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଗହମ ଅଟା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ଏଥିରେ ରୁଟି, ପରଟା ଏବଂ ପୁରୀ ତିଆରି କରାଯାଏ। ଏହି ଅଟା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗହମରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଫାଇବରରେ ଭରପୁର। ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଲୌହ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ନାନ୍‌, ରୁଟି, ପୁରୀ, ପରଟା ତିଆରି ପାଇଁ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଭଲ। ଲୋକମାନେ ୧୨ ମାସ ଯାକ ଗହମ ଅଟା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି।

Advertisment

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଅମୃତଭଣ୍ଡା ସହିତ ଭୁଲ୍‌ରେ ବି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏହି ୫ ଜିନିଷ; ହେବ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ-ଡାଏରିଆ

ଚାଉଳ ଅଟା:

ଚାଉଳ ଅଟା ପଲିସ୍ କିମ୍ବା ସିଝା ଚାଉଳରୁ ତିଆରି କରାଯାଏ। ଏହା ଏକ ଗ୍ଲୁଟେନ୍-ମୁକ୍ତ ଏବଂ ହାଲୁକା ଅଟା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ। ଏହି ଅଟା ବହୁତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଏବଂ ହାଲୁକା। ଏଥିରେ ଲୋକମାନେ ମୁଡୁକି, ଚକୁଳି, ଦୋସା, ଇଡ୍‌ଲି ତିଆରି କରନ୍ତି।

ଏହି ଅଟା ପେଟ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର। ଏହାକୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଖାଇବା ଉଚିତ। ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଖାଦ୍ୟରେ ବିଶେଷକରି ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପ୍ରମୁଖ।

ବୁଟ ଅଟା(ବେସନ):

ବୁଟକୁ ପେଷି ବେସନ ତିଆରି କରାଯାଏ। ଏହା ପ୍ରୋଟିନ୍‌ରେ ଭରପୁର ଏବଂ ଗ୍ଲୁଟେନ୍ ମୁକ୍ତ। ବେସନର ସ୍ୱାଦ ହାଲୁକା ବାଦାମ ଭଳି। ସାଧାରଣତଃ ବେସନ ହାଲୱା, ପକୋଡ଼ା, ଚିଲ୍ଲା, ଲଡୁ, ଢୋକଲା, ବେସନ ତରକାରୀ ଇତ୍ୟାଦି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ବେସନ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ।

ରାଗି ଅଟା

ରାଗି ଅଟା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୁର। ଏଥିରେ ଶୀତଳତା ଗୁଣ ଅଛି। ଏଥିରେ ଲୌହ, କ୍ୟାଲସିୟମ ଏବଂ ଫାଇବର ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଥାଏ। ଯଦିଓ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ବହୁତ ସାଧା ଲାଗେ, କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଟାରୁ ତିଆରି ରୁଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର।

ଏଥିରେ ଦୋସା, ରୁଟି, ବେକିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ। ଯେଉଁମାନେ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବହୁତ ସଚେତନ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଅଟା। ଏହାର ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ କମ୍, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ଏଥିରେ ଥିବା କ୍ୟାଲସିୟମ ହାଡ଼କୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ।

ଜ୍ୱାର୍ ଅଟା:

ଜ୍ୱାର୍ ଅଟା ମଧ୍ୟ ଗ୍ଲୁଟେନ୍-ମୁକ୍ତ। ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଜ୍ୱାର୍ ଅଟାର ସ୍ୱାଦ ସାମାନ୍ୟ ମିଠା ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଗ୍ଲୁଟେନ୍-ସେନ୍ସେଟିଭ୍ ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ। ଜ୍ୱାର୍ ଅଟା ମଧ୍ୟ ଥଣ୍ଡା, ଯାହାକୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଖାଇବା ଉଚିତ। ଏଥିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ଯାହା ହଜମ ହୁଏ। ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ପାଇଁ ଜ୍ୱାର୍ ଅଟା ସମସ୍ତଙ୍କର ପସନ୍ଦ ହୋଇପାରେ।

ବାଜରା ଅଟା:

ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଶୀତଦିନେ ବାଜରା ଅଟା ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏହା ବାଦାମ ସ୍ୱାଦର ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ଲୌହ ଏବଂ ଫାଇବର ଭରପୁର ଅଛି। ଏହା ରୁଟି, ଖେଚୁଡି ଇତ୍ୟାଦି ତିଆରି ପାଇଁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଆମିଷ ନା ନିରାମିଷ; କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଠିକ୍; ଆପଣ କ’ଣ ଖାଇବେ…

Summer Health Tips
Advertisment
Advertisment