ସାଧାରଣତଃ ପିଜା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ଲାଗିଥାଏ । ପିଜା ଆମେ ସାଧାରଣଧଃ ବାହାରୁ ଅର୍ଡର କରିଥାଉ । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଆମେ ଘରେ ବନେଇ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ନେଇ ପାରିବା । ଆଜି ଆମେ ଘରେ ବିନା ଓଭେନରେ ପିଜା ରେସିପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ଏହି ରେସିପିଟି ଆପଣ ଅତି ସହଜ ଓ ସରଳ ଭାବରେ ବନେଇ ପାରିବେ । ତେବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାକୁ କିଭଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ।
Also Read
ପିଜା ବନେଇବା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ:
ମଇଦା, ପନିର୍, ସୁଇଟ୍ କର୍ଣ୍ଣ, ଗ୍ରୀନ୍, ରେଡ୍ କ୍ୟାପ୍ସିକମ୍, ଟମାଟୋ, ଲୁଣ, ବେକିଂ ପାଉଡର୍, ବେକିଂ ସୋଡ଼ା, ଦହି, ପାଣି, ରିଫାଇନ୍ ତେଲ, ପିଜା ସସ୍, କଟା ପିଆଜ,ରେଡ୍ ଚିଲି ଫ୍ଲେକ୍ସ, ପିଜା ସିସ୍ନିଂ ଏବଂ ଅରେଗାନୋ । ସସ୍ ବନେଇବା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ(ଲାଲ୍ ଟମାଟୋ, ତେଲ, ପିଆଜ, ରସୁଣ, ଲାଲ୍ ଲଙ୍କା, ଅରେଗାନୋ, ଚିନି, ଟମାଟୋ କ୍ୟାଚ୍ଅପ୍ ଏବଂ ଲୁଣ) ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ:
- ପ୍ରଥମେ ଆମେ ପିଜା ପାଇଁ ସସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
- ପ୍ରଥମେ ଚୁଲିରେ କଡ଼େଇ ବସାଇ ସେଥିରେ ତେଲ ଗରମ କରନ୍ତୁ।
- ତେଲ ଗରମ ହେବା ପରେ କଟା ପିଆଜ, ଗୋଟା ରସୁଣ, ଲାଲ୍ ଲଙ୍କା, ଅରେଗାନୋ ପକାଇ ଭାଜି ଦିଅନ୍ତୁ।
- ଏହାପରେ ସେଥିରେ କଟା ଟମାଟୋ ପକାଇ ଭଲରେ ଗୋଳାଇ ସିଝିବା ପାଇଁ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ।
- ଏହା ଭଲ ଭାବେ ସିଝି ଗଲା ପରେ ସେଥିରେ ଅଳ୍ପ ଚିନି ପକାଇ ଆଉ କିଛି ସମୟ ଚୁଲିରେ ବସାନ୍ତୁ।
- ଏହାପରେ ସେଥିରେ ଅଳ୍ପ ଟମାଟୋ କ୍ୟାଚ୍ଅପ୍ ପକାଇ ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା ହେବା ପାଇଁ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ।
- କିଛି ସମୟ ପରେ ଏହାକୁ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ କରନ୍ତୁ,ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ପିଜା ସସ୍।
- ପ୍ରଥମେ ପିଜାର ବେସ୍ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପାତ୍ରରେ ମଇଦା, ଲୁଣ, ବେକିଂ ପାଉଡର୍, ବେକିଂ ସୋଡ଼ା ଏବଂ ଦହି ,ଏବଂ ଅଳ୍ପ ପାଣି ପକାଇ ଭଲରେ ଚକଟି ଦିଅନ୍ତୁ।
- ଏହା ପରେ ସେଥିରେ ଅଳ୍ପ ତେଲ ଦେଇ ପୁଣି ଥରେ ଚକଟି ୧୫ରୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୋଡ଼ାଇ ରଖି ଦିଅନ୍ତୁ।
- ଏବେ ପିଜା ବେସ୍ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଥାଳିରେ ତେଲ ଦେଇ ପୂର୍ବରୁ ଚକଟା ମଇଦାକୁ ପିଜା ବେସ୍ ଭଳି କରି ସେଥିରେ ରଖନ୍ତୁ।
- ଏହାକୁ ମୋଟା କରି ରୁଟି ଆକାରରେ ବେଲନ୍ତୁ।
- ଏହାପରେ ଏହାର କଡ଼ ଗୁଡ଼ିକୁ କଣ୍ଟା ଚାମଚରେ ପିଜା ବେସ୍ରେ ହୋଲ୍ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ପିଜା ବେସ୍ରେ କଟା ପିଆଜ,ଗ୍ରୀନ୍,ରେଡ୍ କ୍ୟାପ୍ସିକମ୍,ପନିର୍,ସୁଇଟ୍ କର୍ଣ୍ଣ, ଟମାଟୋକୁ ଭଳ ଭାବେ ସାଇଜ୍ କରି ରଖି ପୁଣି ଥରେ ଚିଜ୍ ପକାନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ସେଥିରେ ରେଡ୍ ଚିଲି ଫ୍ଲେକ୍ସ, ପିଜା ସିସ୍ନିଂ, ଅରେଗାନୋ ପକାଇ ସାରିଲା ପରେ ପିଜା କଡ଼ରେ ହାଲ୍କାରେ ତେଲ ଲଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ଗରମ ହେଇଥିବା କଡ଼େଇରେ ରଖି ଘୋଡ଼ଣୀ ଦେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାକୁ ଏବେ କମ୍ ଆଞ୍ଚରେ ୧୫ ମିନିଟ୍ ଯାଏ ଗ୍ୟାସ୍ ଉପରେ ରଖନ୍ତୁ।
- ଘୋଡ଼ଣୀ କାଢି ୧୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ପିଜା ହେଇଛି କି ନାହିଁ ଏହା ଚେକ୍ କରି ଦେଖନ୍ତୁ ।
- ଆଉ କିଛି ସମୟ ଏହାକୁ ଚୁଲି ଉପରେ ରଖନ୍ତୁ। ଏହାପରେ ଚୁଲିକୁ ବନ୍ଦ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ‘ପିଜା’। ଏହାକୁ ନିଜ ପସନ୍ଦର ସାଇଜ୍ ଅନୁସାରେ କାଟି ନିଜେ ଖାଆନ୍ତୁ ଓ ଘର ଲୋକଙ୍କୁ ପରଷନ୍ତୁ ।