ସବୁଠି ଏବେ ପୂଜାର ମାହୋଲ । ମାଆଙ୍କ ଆଗମନ ପାଇଁ ଘରେ ଘରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ମିଠା ଭୋଗ । ଏହି ଦୂର୍ଗାଷ୍ଟମୀ ଅବସରରେ ଘରେ ଏହି ମିଠାର ରେସିପି ବନେଇ ମାଆଙ୍କ ନିକଟରେ ଭୋଗ ଲଗାନ୍ତୁ । ଏହି ରେସିପିର ନାଁ ହେଉଛି ‘ବାଲୁସାହି’ । ଏହି ରେସିପିଟୁକୁ ଆପଣ ଘରେ ଅତି ସହଜ ଓ ସରଳ ଉପାୟରେ ବନେଇ ପାରିବେ । ତେବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହାକୁ କିଭଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ।
‘ବାଲୁସାହି’ ବନେଇବା ପାଇଁ ସାମଗ୍ରୀ:ମଇଦା-୨ କପ୍,ଘିଅ,ଚିନି, କଟା ପିସ୍ତା ବାଦାମ ବେକିଂ ସୋଡ଼ା,ଅଳ୍ପ ଲୁଣ,ମିଠାରେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ରଙ୍ଗ,ଦହି,ଲେମ୍ବୁ ରସ-୧ ଚାମଚ ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ:
- ପ୍ରଥମେ ମଇଦାକୁ ଅଟା ଚଲାରେ ଚଲେଇ ଏକ ପାତ୍ରରେ ରଖି ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ମଇଦାରେ ଅଳ୍ପ ଦହି, ଘିଅ ଓ ବେକିଂ ସୋଡ଼ା ମିଶାଇ ଅଳ୍ପ ଉଷୁମ ପାଣି ଦେଇ ଚକଟି ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ମଇଦାକୁ ଭଲ ଭାବେ ଚକଟିବା ପରେ ଏହାକୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ଯାଏଁ ଏକ ଓଦା କପଡ଼ାରେ ଗୁଡ଼େଇ ରଖି ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାର ୨୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ପୁଣି ଥରେ ହାଲ୍କା ଚକଟି ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୁଳା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ।
- ଏହି ଗୋଲ ଗୁଳାଗୁଡ଼ିକୁ ହାତରେ ସାମାନ୍ୟ ଚେପଟା କରି ଦିଅନ୍ତୁ ଓ ଉପରପଟୁ ଆଙ୍ଗୁଳିରେ କଣା କରିଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ଚୁଲିରେ କଡ଼େଇ ବସାଇ ଘିଅ ପକାନ୍ତୁ ।
- ଘିଅ ଗରମ ହେବା ପରେ କମ୍ ଆଞ୍ଚରେ ଏହି ମଇଦା ଗୁଳାଗୁଡ଼ିକୁ ହାଲକା ଲାଲ୍ ହେବାଯାଏଁ ଛାଣନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ମିଠାପାଇଁ ସିରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ।
- ଚିନି ଓ ପାଣିକୁ ଫୁଟାଇ ସିରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ । ଚିନି ସିରାରେ ଅଳ୍ପ ଗୁଜୁରାତି ଗୁଣ୍ଡ ପକାନ୍ତୁ । ଏହାପରେ ସିରା ଫୁଡ୍ କଲର ୨ ବୁନ୍ଦା ପକାନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ସିରାରେ ୧ ଚାମଚ ଲେମ୍ବୁ ରସ ପକାନ୍ତୁ ।
- ମନେ ରଖନ୍ତୁ ସିରା ବେଶୀ ମୋଟା କିମ୍ବା ବେଶୀ ପତଳା ହେବ ନାହିଁ ।
- ଗରମ ଗରମ ସିରାରେ ଛଣାଯାଇଥିବା ମଇଦା ଗୁଳାଗୁଡ଼ିକୁ ପକାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ଏହାକୁ ଅଧଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ଼ିଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଅଧ ଘଣ୍ଟା ପରେ ଏହାକୁ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ରଖି ଥଣ୍ଡା କରି ଦିଅନ୍ତୁ ।
- ଏହାପରେ ଏହାକୁ ଏକ ପାତ୍ରକୁ କାଢି ସେଥିରେ କଟା ପିସ୍ତା ବାଦାମ ପକାଇ ସଜେଇ ଦିଅନ୍ତୁ ।
ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ‘ବାଲୁସାହି’ । ଏହି ମିଠା ରେସିପିକୁ ବନେଇ ମାଆଙ୍କ ନିକଟରେ ଭୋଗ ଲଗାନ୍ତୁ ।