• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pallipuspa Samal

ଏପରି ଅନେକ କାରଣ ଅଛି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୁଡ୍ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଖରାପ ମୁଡ୍ ଖରାପ ମନୋଭାବରେ ପରିଣତ ହୁଏ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଖରାପ ମୁଡ୍ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା ହୋଇଯାଏ ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ଡେଙ୍ଗୁ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ରାମବାଣ,ଖାଇଲେ ଶୀଘ୍ର ହେବେ ସୁସ୍ଥ

ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଶରୀରରେ ଖୁସି ହରମୋନର ଅଭାବ ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ ? ଶରୀରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାନସିକ ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ପାଇଁ ଖୁସି ହରମୋନ୍ ଦାୟୀ, ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ହରମୋନ୍ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମୁଡ୍ ବୁଷ୍ଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆପଣ ଶରୀରରେ ଏହି ହରମୋନର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସାମାଜିକ ଜୀବନକୁ ସୁସ୍ଥ କରିପାରିବେ । ଆଉ ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଖୁସିରେ ରହିବେ ।

ଖୁସିରେ ରହିବା ପାଇଁ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଦରକାର:

ମାଛ:

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଅଧିକ ଥିବା ସାଲମନ, ମାକେରଲ ମାଛ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେରୋଟୋନିନ୍ ସ୍ତର ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ । ଯାହା ଉଦାସୀନତାର ଲକ୍ଷଣ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାବନାତ୍ମକ ସ୍ତରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ।

ଜାମୁ କୋଳି:

ଜାମୁ କୋଳିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବର ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି । ଏହି କୋଳି ମୁଡ୍ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ଡୋପାମାଇନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ମୃତିଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରେ ।

କଦଳୀ:

କଦଳୀରେ ଭିଟାମିନ୍ B6 ଭରପୂର ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଖୁସି ସେରୋଟୋନିନ୍ ହରମୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ନିଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏବଂ ଭଲ ମୁଡ୍ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏଥିରେ ତତକ୍ଷଣାତ୍ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଏବଂ ଫାଇବର ମଧ୍ୟ ଥାଏ ।

ସବୁଜ ପନିପରିବା:

ଫୋଲେଟ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମରେ ଭରପୁର ସବୁଜ ପନିପରିବା ଖାଇବା ସେରୋଟୋନିନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଉଦାସୀନତାର ଲକ୍ଷଣ କମିଯାଏ ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଗରମ ଦିନରେ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଏହି ୧୦ ଖାଦ୍ୟରୁ; ନଚେତ ହୋଇପାରେ ସନ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍

ଅଣ୍ଡା:

ଅଣ୍ଡାରେ ଥିବା କୋଲିନ୍ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମୁଡ୍ ସ୍ଥିର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହାର ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ D ଏବଂ B ପରି ଅନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

ଶସ୍ୟ ବା ମଞ୍ଜି:

ବାଦାମ ଏବଂ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିରେ ଭରପୂର ଅଟେ । ଏହା ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ମୁଡକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ବାଦାମ, ଅଖରୋଟ ଭଲ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏକ ଭଲ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ସହ ଏହା ଉଦାସୀନତା ଏବଂ ଚିନ୍ତାର ଲକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।

ଓଟ୍‌ସ୍:

ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରହିଥିବା ଓଟସ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ମୁଡ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନରୁ ମୁକ୍ତ ରଖେ । ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ B ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now