ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ରସୁଣ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ରସୁଣ ଯେକୌଣସି ରୋଷେଇର ସ୍ୱାଦକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଥାଏ । ଏହାର ବିଶେଷତା କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ଏହାକୁ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । ରସୁଣରେ ପ୍ରୋଟିନ୍, କାର୍ବସ୍, ମିନେରାଲ୍ସ, ଚୂନ ଏବଂ ଆଇରନ୍ ଥାଏ । ଚୀନ୍ ପରେ ଏହା ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦିତ ଶସ୍ୟ ଅଟେ । ତେବେ ଚାଲନ୍ତୁ ଜାଣିବା ରସୁଣର ବିଭିନ୍ନ ଲାଭଦାୟକ ଗୁଣ ବିଷୟରେ ...
- ରସୁଣ ଶରୀରରେ ଉଷ୍ମତା ଆଣିଥାଏ, ଥଣ୍ଡା ସମୟରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଥଣ୍ଡା ଏବଂ କାଶ ସମୟରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
- ଶରୀରରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥିଲେ, ରସୁଣ ଏବଂ ସୋରିଷ ତେଲକୁ ଗରମ କରି ଶରୀରରେ ମାଲିସ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ ।
- ରକ୍ତକୁ ସଫା ରଖିବାରେ ରସୁଣ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରତିଦିନ ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତ ସଫା ହୋଇଥାଏ ।
- ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ରସୁଣ । ରସୁଣରେ ଆଣ୍ଟି-ଇନଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଉପକାର ଅଛି ଯାହା ଶରୀର ମାଧ୍ୟମରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହକୁ ସହଜରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ପ୍ରତିଦିନ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ୪ରୁ ୫ କୋଲା କଞ୍ଚା ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ ।
- ରସୁଣ ଶରୀରରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ କମାଇ ହୃଦ୍ରୋଗର ବିପଦକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । କଠିନ ରକ୍ତ ନଳୀକୁ ଆରାମ ଦେଇ ପ୍ଲାଲେଟ୍ ଏଗ୍ରିଗେସନ୍ ରୋକିବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିଥାଏ ।
- ହାଡ଼କୁ ମଜବୁତ୍ କରାଏ ରସୁଣ । ପ୍ରତିଦିନ ରସୁଣ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହାଡ଼ ମଜବୁତ୍ ହୋଇଥାଏ ।
- ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ବଢାଏ ରସୁଣ । ରସୁଣରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ରହିଥାଏ ଯାହାକି ବୟସ ବଢିବା ସହିତ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ମୃତି ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
- ଚର୍ମ ପାଇଁ ରସୁଣ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ରସୁଣରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଆଣ୍ଟିବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଫଙ୍ଗାଲ୍ ରହିଛି ଯାହା ତ୍ୱଚା ପାଇଁ ବଡ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
- ଅନେକ ଜଣ ରସୁଣକୁ ତକିଆ ତଳେ ରଖି ଶୋଇଥାନ୍ତି । ରସୁଣକୁ ତକିଆ ତଳେ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ । ଯେପରିକି ନିଦ ଭଲ ହୋଇଥାଏ, ନକାରାତ୍ମକ କିମ୍ବା ଖରାପ ଶକ୍ତି ଦୂର ହୋଇଥାଏ ।