• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ଆଜିକାଲି ହାଇ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ସମସ୍ୟା ସବୁ ବୟସର ଲୋକଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରେ ପକାଉଛି। ଖରାପ ଜୀବନଶୈଳୀ କାରଣରୁ ଏହି ସମସ୍ୟା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଯଦି କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ସ୍ତର ଅତ୍ୟଧିକ ବଢେ, ତେବେ ଏହା ହୃଦଘାତ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।

ଔଷଧ ବ୍ୟତୀତ, ଘରୋଇ ଉପଚାର ମଧ୍ୟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ। ରୋଷେଇ ଘରେ ଥିବା କିଛି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ବର୍ଦ୍ଧିତ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ଅତି ସହଜରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟ ସମସ୍ୟାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ଦେଇପାରେ।

ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ନ କଲେ ଏହା ସାଂଘାତିକ ହୋଇପାରେ। କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ପେଶୀ ଏବଂ ଡାଲ୍‌ଚିନିକୁ ରାମବାଣ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଛି। ଯଦି ଏହି ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ତେବେ ଏହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଥକାପଣରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ୫ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତୁ

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଦୂର କରିବାର ଘରୋଇ ଉପଚାର:

  • କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ କିଛି ପେଶୀ ନିଅନ୍ତୁ। ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରୁ ପାଉଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ଏହି ପାଉଡରରୁ ପ୍ରତି ସକାଳେ ଏକ ଚାମଚ ଉଷୁମ ପାଣି ସହିତ ଖାଲି ପେଟରେ ଖାଆନ୍ତୁ। ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବା ଆରମ୍ଭ କରିବ। ପେଶୀରେ ବହୁତ ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହଜମ ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରେ।
  • ଆୟୁର୍ବେଦରେ ପେଶୀ ବ୍ୟତୀତ ଡାଲଚିନ୍ ମଧ୍ୟ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଖାଲି ପେଟରେ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ଉଷୁମ ପାଣିରେ ଚିମୁଟାଏ ଡାଲଚିନ୍ ପାଉଡର ମିଶେଇ ପିଅନ୍ତୁ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରାୟ ଏକ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଭ୍ୟାସରେ ରଖିଲେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ବହୁ ପରିମାଣରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୋ‍ଇପାରେ। 

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଚାପରେ ରହୁଛନ୍ତି କି; ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ୫ ଖାଦ୍ୟ; ମିଳିବ ମୁକ୍ତି