• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଏବଂ ରୋଗର ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଆମର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିର ଏକ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଦୁର୍ବଳ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଥାଏ ସେମାନେ ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଥାଏ। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏନେଇ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ଏକ ବିଶେଷ ଭୂମିକା ରହିଛି।

ଯଦି ଖାଦ୍ୟରେ ଗଡବଡ ହୁଏ କିମ୍ବା କ୍ଷତିକାରକ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କଲେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥାଏ। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୭ ଜୁନ୍‌ରେ ‘ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିବସ’ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଏହି ଅବସରରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କିପରି ବଢେଇବେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି।

ଅଧିକ ମିଠା ପାନୀୟ କ୍ଷତିକାରକ:

ଯଦି ଆପଣ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ତେବେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଅତ୍ୟଧିକ ଚିନି, ମିଠା ପାନୀୟ ବା ମିଠା ଖାଦ୍ୟ ଜିନିଷ ଶରୀର ଉପରେ ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ। ଏହା ସହିତ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଥାଏ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଶରୀରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଖାଦ୍ୟର ଭୂମିକା

ଫ୍ରାଏଡ ଖାଦ୍ୟ ବିପଦ:

ଫ୍ରାଏ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସାମଗ୍ରିକ ଶାରୀରିକ-ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଅଧିକ ଫ୍ରାଏ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରର ଗ୍ଲାଇକେସନ୍ ଏଣ୍ଡ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଥାଏ। ଏହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।

ଅଧିକ ଲୁଣ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତିକାରକ:

ଯଦି ଆପଣ ଖାଦ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଶରୀରକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର କ୍ଷତି କରିପାରେ। ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହେଉଛି ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି ଯାହା ହୃଦ୍‌ରୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ।

ମଦ୍ୟପାନ ଶରୀରର ଶତ୍ରୁ:

ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମଦ୍ୟପାନକୁ ଶରୀରର ଶତ୍ରୁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି। ଯଦିବି ଆପଣ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ମଦ୍ୟପାନ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଶରୀରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇପାରେ। ଏହା ଅନ୍ତନଳୀ-ଯକୃତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ସପୁରୀ ରସରେ ଅଛି ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି, ଏହାକୁ ପିଇଲେ କ’ଣ ମିଳେ ଫାଇଦା...

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now