• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ଆଜିକାଲି ଟମାଟୋ ଦର ଆକାଶଛୁଆଁ ହୋଇଛି। ଫଳରେ ଟମାଟୋ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ଲେଟରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଟମାଟୋ ପରି ସ୍ୱାଦ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଆଉ କିଛି ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ସେହିସବୁ ବିଷୟରେ ଜାଣିନେବା ଯାହାର ବ୍ୟବହାର କଲେ ଟମାଟୋ ନ ହେଲେ ବି ତରକାରୀ ସ୍ୱାଦ ଲାଗିବ।

ଆମଚୁର୍‌:

ତରକାରୀକୁ ଗ୍ରେଭି କରିବା ସହିତ ଖଟାଳିଆ କରିବାକୁ ଟମାଟୋ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଟମାଟୋର ଆକାଶଛୁଆଁ ଦର ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ଶୁଖିଲା ଆମ୍ବ ପାଉଡରକୁ ରୋଷେଇ ଘରେ ମସଲା ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଶୁଖିଲା ଆମ୍ବ ପାଉଡରର ବ୍ୟବହାର ତରକାରୀରେ ଟମାଟୋ ପରି ଖଟା ଆଣିବାରେ କାମ କରେ।

ଲେମ୍ବୁ:

ଭିଟାମିନ୍ ସି’ରେ ଭରପୂର ଲେମ୍ବୁ ଆମ ଖାଦ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ଖାଦ୍ୟ ହଜମ କରିବାରେ ଲେମ୍ବୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ତରକାରୀକୁ ଟିକେ ଖଟାଳିଆ କରିବା ପାଇଁ ଲେମ୍ବୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପାରେ। ଲେମ୍ବୁ ରସରେ ଟିକେ ଗୁଡ କିମ୍ବା ଚିନି ମିଶାଇ ତରକାରୀରେ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଏହା ଟମାଟୋ ଭଳି ସ୍ୱାଦ ଦିଏ।

ଦହି:

ଟମାଟୋର ଅଭାବ ପୂରା କରିବାରେ ଦହି ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ। ତରକାରୀ ଅତ୍ୟଧିକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ହେଲେ ଦହି ପ୍ରାୟତଃ ମିଶାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ତରକାରୀରେ ଖଟାପଣ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଟମାଟୋ ବଦଳରେ ଦହି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ତରକାରୀକୁ ଗାଢା କରିବା ପାଇଁ ଦହି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏହା ତରକାରୀର ସ୍ୱାଦ ବଢେଇଦିଏ।

ଆମଲା:

ଆମଲା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ। ତରକାରୀରେ ଆମଲା ବ୍ୟବହାର ତରକାରୀକୁ ଟମାଟୋ ପରି ଖଟା କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଗୋଲମରିଚ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ଆମଲାକୁ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ଏକ ପେଷ୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଏହାକୁ ସୀମିତ ପରିମାଣରେ ତରକାରୀରେ ପକାଇଲେ ଟମାଟୋ ପରି ସ୍ୱାଦ ମିଳେ।

ତେନ୍ତୁଳି:

ତେନ୍ତୁଳିର ବିଶେଷ ଗୁଣ ହେତୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍‌ରେ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏହାକୁ ତରକାରୀରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଏହା ଟମାଟୋର ସ୍ୱାଦ ଦେଇଥାଏ। ତରକାରୀରେ ତେନ୍ତୁଳି ପାଣି ବା ତେନ୍ତୁଳି ରସ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ।