• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ବ୍ଲଡ୍‌ପ୍ରେସର୍ ଅଧିକ ହେବା ବା କମ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ବିପଦରେ ପଡିଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ହୃଦ୍‌ ସ୍ପନ୍ଦନ, ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ଏବଂ ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅନେକ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିପାରେ। ତେବେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବ୍ଲଡ୍ ପ୍ରେସରକୁ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍‌ରେ ରଖିବାକୁ ହୁଏ। ଏହାକୁ ନେଇ ସଚେତନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ମେ ୧୭କୁ ‘ବିଶ୍ୱ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଦିବସ’ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଏ।

ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଖାଦ୍ୟପାନ୍ୟକୁ ଜଗିବାକୁ ପଡିଥାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହେବା ପରେ ଖାଦ୍ୟରେ ସୋଡିୟମର ପରିମାଣକୁ କମେଇବାକୁ ପଡେ। ଏନେଇ ଅଧିକ ତେଲ ଓ ଘିଅ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ କମ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବାକୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଫଳମୂଳକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ କରିବାକୁ ହୁଏ। ଆସନ୍ତୁ ସେ ବିଷୟରେ ନଜର ପକେଇବା।

ଷ୍ଟ୍ରବେରୀ: ଏହି ଖଟା-ମିଠା ଫଳରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ୍‌, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ପୋଟାସିୟମ୍, ଏବଂ ଓମେଗା -୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଭରପୂର ଥିବାରୁ ଏହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହାକୁ ଆପଣ ସସ୍, କେକ୍, କ୍ଷୀର କ୍ଷୀର, ସାଲାଡ ଆଦିରେ ମିଶେଇ ଖାଇପାରିବେ।

କଦଳୀ: କଦଳୀରେ ପୋଟାସିୟମ୍, ଫାଇବର୍ ଓ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ପରିମାଣ ଅଧିକ୍ ଥିବାରୁ ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଏହା ମଧ୍ୟ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହଯୋଗ କରେ।

ଡାଳିମ୍ବ: ଏହା ଏନ୍‌ଜାଇମ୍ ACE ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଯାହା ରକ୍ତ ବାହିକାର ଆକାରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ, ଯାହା ଫଳରେ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ ହୋଇଥାଏ।

ଆମ୍ବ: ଏହା ଫାଇବର, ବିଟା କାରୋଟିନ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଯାହା ରକ୍ତଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଆପଣ ଆମ୍ବକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଖାଇପାରିବେ, ଯେପରିକି ଜୁସ୍ କରି, ଶେକ୍ କରି କିମ୍ବା କାଟିକି ମଧ୍ୟ।

ପୋଇ, ବିଟ୍, ରସୁଣ ପରି ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ: ଏଥିରେ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ଥାଏ ଯାହା ହଜମ ହେବା ପରେ ନାଇଟ୍ରିକ୍ ଅକ୍ସାଇଡ୍‌ରେ ପରିଣତ ହୁଏ। ନାଇଟ୍ରିକ୍ ଅକ୍ସାଇଡ୍ ରକ୍ତବାହୀକୁ ଆରାମ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରି ରକ୍ତଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।

ଦହି: ଦହିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ କ୍ୟାଲ୍‌ସିୟମ୍ ମିଳେ। ଏହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ସୁସ୍ଥ ବୀଜାଣୁ ରହିଥାଏ ଯାହା ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଦାହରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।

ପଇଡ ପାଣି: ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରଖେ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଡାଇୟୁରେଟିକ୍ ଭଳି କାମ କରେ। ଏହା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖି ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

ତରଭୁଜ: ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ତରଭୁଜ ଖାଇବା ଶରୀର ପକ୍ଷେ ବହୁତ ଭଲ। ଏଥିରୁ ପାଖାପାଖି ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ପାଣି ମିଳିଯାଏ। ଏହା ଆମକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରଖେ। ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ଏ, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ପୋଟାସିୟମ୍, ଏମିନୋ ଏସିଡ୍ ଓ ଲାଇକୋପିନ୍ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଥିବାରୁ ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ।

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now