Advertisment

Health Tips: ମସୁର ଡାଲି କରିପାରେ ଅନେକ କ୍ଷତି; ଜାଣନ୍ତୁ କେଉଁମାନେ ଖାଇବେନି

ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ତେବେ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଛି। ତେବେ ଏଠାରେ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, କେଉଁମାନେ ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏନେଇ କ’ଣ କୁହନ୍ତି ବିଶେଷଜ୍ଞ।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
Disadvantages Of Lentils(Masoor Dal)

Lentil

ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଘରର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରିୟ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ମଧ୍ୟରୁ ମସୁର ଡାଲି ଗୋଟିଏ। ଏହି ମସୁର ଡାଲିକୁ ନାଲି ମସୁର ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଏହି ମସୁର ଡାଲିରେ ପୋଟାସିୟମ୍, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ବି ୬, ଆଇରନ୍, କ୍ୟାଲ୍‌ସିୟମ୍, ପ୍ରୋଟିନ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଡାଏଟାରୀ ଫାଇବର ପରି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ଏଥିରେ ଅଧିକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ମିଳେ ଏବଂ କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ମିଳେ।

Advertisment

ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ହ୍ରାସ ହୁଏ ଏବଂ ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ତେବେ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଛି। ତେବେ ଏଠାରେ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, କେଉଁମାନେ ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏନେଇ କ’ଣ କୁହନ୍ତି ବିଶେଷଜ୍ଞ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ରାତ୍ରି ଭୋଜନର ଶେଷ ସମୟ କେତେବେଳେ ହେବା ଉଚିତ; ଜାଣନ୍ତୁ କ’ଣ କୁହନ୍ତି ବିଶେଷଜ୍ଞ

Advertisment

ହାଇ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍:

ଯେଉଁମାନଙ୍କର ହାଇ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସମସ୍ୟା ଥିବ, ସେମାନେ ମସୁର ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ। ମସୁର ଡାଲିରେ ପ୍ୟୁରିନ୍ ଏବଂ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଥାଏ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର କିଡ୍‌ନୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ରହିଛି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ୍, କାରଣ ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କୁ କମ୍ ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ।

କିଡ୍‌ନୀ:

କିଡ୍‌ନୀ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ବାସ୍ତବରେ, ଏହି ଡାଲିରେ ଅକ୍ସାଲେଟ୍‌ର ପରିମାଣ ଅଧିକ ଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି କିଡ୍‌ନୀଜନିତ ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡିତ ଲୋକମାନେ ଏହି ଡାଲିକୁ ଖାଆନ୍ତି ତେବେ କିଡ୍‌ନୀ ଷ୍ଟୋନ୍‌ର ସମସ୍ୟା ବଢିପାରେ।

ଗ୍ୟାସ୍:

ମସୁର ଡାଲିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବେଳେବେଳେ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏହି ମସୁରରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ। ତେଣୁ, ଯଦି ଏହାକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଏ, ତେବେ ଶରୀରରେ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଜମା ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ।

ଆଲର୍ଜି:

ମସୁର ଡାଲି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆଲର୍ଜି ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢିପାରେ। ଯଦିଓ ଏହା ବିରଳ, ତେବେ କିଛି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମସୁର ଡାଲି ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଡାଲିରେ ମଧ୍ୟ ଆଲର୍ଜି ହୋଇପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ମସୁର ଡାଲି ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା କୁଣ୍ଡେଇ ହେବା, ଫୁଲା ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ପେଟ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ସକାଳ ଜଳଖିଆରେ କେବେ ବି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏହି ୫ ଜିନିଷ; ହୋଇପାରେ କର୍କଟ-ଡାଇବେଟିସ୍

Health Tips Health Tips In Odia
Advertisment
Advertisment