• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ସକାଳ ଜଳଖିଆ ବା ବ୍ରେକ୍‌ଫାଷ୍ଟ୍‌କୁ ଦିନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୋଜନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ସାରା ରାତି ଶୋଇବା ପରେ ଆମ ଶରୀରକୁ ସକାଳେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ଏବଂ ଏକ ଭଲ ଜଳଖିଆ ହିଁ ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଯୋଗାଇଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ଜଳଖିଆ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଜରୁରୀ।

ଆଜିକାଲି ଅନେକ ଡାକ୍ତର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ସେମାନଙ୍କ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପଦେଶ ଦେଉଛନ୍ତି। ବଲିଉଡ୍‌ର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅଭିନେତ୍ରୀ ମାଧୁରୀ ଦୀକ୍ଷିତଙ୍କ ସ୍ୱାମୀ ଡ. ଶ୍ରୀରାମ ନେନେ ମଧ୍ୟ ଇନ୍‌ଷ୍ଟାଗ୍ରାମ୍‌ରେ ବହୁତ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସେ ସବୁବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଟିପ୍ସ ଶେୟାର କରନ୍ତି।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ଗାଡ଼ିରେ ଗଲେ ବାନ୍ତି ହେଉଛି କି; ଆପଣାନ୍ତୁ ଏହିସବୁ ଘରୋଇ ଟିପ୍ସ, ଆଉ ହେବନି

ନିକଟରେ ଡକ୍ଟର ଶ୍ରୀରାମ ନେନେ ଇନ୍‌ଷ୍ଟାଗ୍ରାମରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଆରେ ଢଙ୍ଗରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ଜଳଖିଆରେ କେଉଁ କେଉଁ ଜିନିଷରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ। ଇନ୍‌ଷ୍ଟାରେ ଶେୟାର ହୋଇଥିବା ଭିଡିଓରେ, ସେହିସବୁ ଜଳଖିଆଗୁଡିକ ଦେଖାଯାଇଛି, ଯାହା ଖାଲି ପେଟରେ ଖାଇଲେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇଥାଏ।

ଡାକ୍ତର ନେନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଳଖିଆରେ ଲୋକମାନେ ହ୍ୱାଇଟ୍ ବ୍ରେଡ୍, ମିଠା ଶସ୍ୟ, ଫଳ ରସ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ ଏବଂ ମିଠା ବସା ଦହି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏହାପୂର୍ବରୁ ସେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଜା ମୁଗ୍-ବୁଟ୍, ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ସକାଳେ ଖାଇବା ଉଚିତ।

ଜଳଖିଆରେ ଏହି ଜିନିଷ ଖାଇବା କାହିଁକି କ୍ଷତିକାରକ:

  • ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ, ହ୍ୱାଇଟ୍ ବ୍ରେଡ୍ ନିମ୍ନ ମାନର କାର୍ବସ୍ ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଏ, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଅତ୍ୟଧିକ ହ୍ୱାଇଟ୍ ବ୍ରେଡ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମୋଟାପଣ, ହୃଦ୍‌ରୋଗ ଏବଂ ମଧୁମେହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି।
  • ମିଠା ଶସ୍ୟରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଭରପୂର ଥାଏ, ଯାହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍ ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଦିଏ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟାଇପ୍-୨ ମଧୁମେହ ଏବଂ ହୃଦ୍‌ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି। ତେଣୁ ଏହାକୁ ସକାଳେ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
  • ଫଳକୁ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡ୍ କରି ରସ ତିଆରି କରିବା ସମୟରେ, ସେଥିରେ ଥିବା ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ। ଏଥିରେ ଶର୍କରା ବଢିଯାଏ। ଫଳ ରସ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଓଜନ ବଢିପାରେ।
  • ଜଳଖିଆରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଜଳଖିଆରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ ଏବଂ କଲୋରେକ୍ଟାଲ୍ କର୍କଟ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ରହିଛି। ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ମାଂସ ହେତୁ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ପରି ରୋଗ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ।
  • ଦହିରେ ଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର, କିନ୍ତୁ ବଜାରରେ ମିଳୁଥିବା ମିଠା ଦହିରେ ଚିନି ମିଶା ଯାଇଥାଏ। ଜଳଖିଆ ପାଇଁ ମିଠା ଦହି ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହା ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି, ଟାଇପ୍ ୨ ଡାଇବେଟିସ୍ ଏବଂ କିଛି ପ୍ରକାରର କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ବଢାଇପାରେ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ଲେମ୍ବୁ ସହିତ କେବେ ବି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏହି ୪ ଜିନିଷ; ପେଟରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବିଷ

 

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now