ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଉଠିବା ପରେ କ୍ଷୀର ଚା’ ପିଉଥିବେ ନିଶ୍ଚିତ। ଏହାକୁ ମିଠା କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଚିନି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଚା’ରେ ଚିନି ବଦଳରେ ଗୁଡ ମିଶାଇବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଚିନି ଅପେକ୍ଷା ଗୁଡ ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ।
ଚିନିର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି, ଅଳ୍ପ ଚା’ ପତି, ଲବଙ୍ଗ, ଡାଲଚିନି, ତୁଳସୀ, ଅଦା ଗୁଣ୍ଡ କରି ପାଣିରେ ମିଶାଇ ଚା’ ତିଆରି କରିପାରିବେ। ଯଦି ଆପଣ କ୍ଷୀର ଚା’ରେ ଗୁଡ ମିଶାଇବେ ତେବେ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଖୁବ ଭଲ। ଗୁଡ ଚା’ ଲୌହ, ଫାଇବର, ପୋଟାସିୟମ୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଭରପୂର। ଏହାକୁ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ରହିଥାଏ।
Also Read
ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବାର ଆଉ କ’ଣ ଲାଭ ମିଳେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି:
ଶୀତ ଋତୁରେ ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ। ପାଣିପାଗର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେତୁ ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଅସୁସ୍ଥ ହେବାକୁ ଲାଗନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ ଗୁଡ ଚା’ ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିଯିବ। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଚା’ରେ ଗୁଡ ସହିତ ଅଦା ମିଶାଇବେ ଏଥିରେ ଜିଙ୍କ୍, ସେଲେନିୟମ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ପଦାର୍ଥ ପରି ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସକ୍ରିୟ ହୋଇଯାଏ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ।
ଓଜନ ହ୍ରାସରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ:
ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଓଜନ ବଢୁଛି ତେବେ ଆପଣ ଆଜିଠାରୁ ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବା ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବେ। ବାସ୍ତବରେ, ଗୁଡରେ ଏପରି ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ, ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ଶରୀରରୁ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ୟାଲୋରୀ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏହି ଚା ମେଟାବୋଲିଜିମ୍କୁ ବଢେଇଦିଏ, ଏହା ଅଧିକ ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ହଜମ ଶକ୍ତିକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ:
ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରାୟତଃ ଖରାପ ଥାଏ ତେବେ ଆପଣ ଗୁଡ ଚା’ ଖାଇବା ଉଚିତ। ବିଶେଷକରି, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚା’। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଲଗାତାର ଗୁଡ ଚା’ ପିଅନ୍ତି ଏହା ହଜମକାରୀ ଏନଜାଇମ୍କୁ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ। ଏହା ହଜମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ।
ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଫ୍ଲୁରୁ ରକ୍ଷା କରେ:
ଯଦି ଆପଣ ଲବଙ୍ଗ, ଡାଲଚିନି, ଅଦା, ତୁଳସୀ ଆଦି କିଛି ଔଷଧ ପକେଇ ଗୁଡ ଚା’ ପିଅନ୍ତି ତେବେ ଏହି ଚା’ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଭାଇରାଲ୍ ଗୁଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥଣ୍ଡା, ଫ୍ଲୁ, କାଶରେ ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆରାମଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୁଏ। ବାସ୍ତବରେ, ଗୁଡରେ ଉଷ୍ମତା ପ୍ରଭାବ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶୀତଦିନେ ଶରୀରକୁ ଗରମ ରଖିଥାଏ। କାଶ ଏବଂ ଥଣ୍ଡାକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆପଣ ଶୀତଋତୁରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚା’ ପିଇପାରିବେ।
ରକ୍ତହୀନତା ଦୂର କରେ:
ଶରୀରରେ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ପରିମାଣ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଲୌହ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗୁଡ଼ରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଲୌହ ଥାଏ। ଲୌହ ଲାଲ ରକ୍ତ କଣିକାକୁ ଫୁସ୍ଫୁସ୍ ଏବଂ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ଅମ୍ଳଜାନ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଦୈନିକ ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରର ଲୌହ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୁଏ। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ରକ୍ତହୀନତା ପରି ସମସ୍ୟା ଅଛି ପ୍ରତିଦିନ ଥରେ ଗୁଡ ଚା’ ପିଇବା ଜରୁରୀ।
ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ହ୍ରାସ କରେ:
ଗୁଡ଼ ଚା’ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ପରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର, ଯାହା ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ହାଡ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ। ଗୁଡ଼ ଚା’ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ହାଡ଼ ମଜବୁତ ହୋଇଥାଏ।