Advertisment

Health Tips: ଘିଅ ସହିତ ଏହି ୫ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି କି… ଆଜିଠାରୁ ଛାଡନ୍ତୁ, ହୋଇପାରେ ସାଂଘାତିକ

ଅନେକ ଲୋକ ଘିଅକୁ ଯେକୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ବି ଖାଇଦିଅନ୍ତି। ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଅନେକ କ୍ଷତି କରିଥାଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଆମେ ପାଞ୍ଚଟି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଯାହା ସହିତ ଘିଅକୁ ମିଶାଇ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
Healthy tips these foods not to mix with ghee avoid

Healthy tips these foods not to mix with ghee avoid

ଭାରତୀୟ ରୋଷେଇ ଘରେ ଘିଅ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। ଏହା ଉଭୟ ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଘିଅ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ?

Advertisment

ଅନେକ ଲୋକ ଘିଅକୁ ଯେକୌଣସି ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ବି ଖାଇଦିଅନ୍ତି। ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଅନେକ କ୍ଷତି କରିଥାଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଆମେ ପାଞ୍ଚଟି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଯାହା ସହିତ ଘିଅକୁ ମିଶାଇ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ମତ ଦେଉଛନ୍ତି । 

ଫଳ ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ:

ଫଳ ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରାୟତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ। ଘିଅରେ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଫଳ ସହିତ ମିଶ୍ରିତ ହୁଏ, ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ଚାପ ବଢାଇପାରେ। ଫଳ ଶରୀରରେ ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଘିଅ ହଜମ ହେବାକୁ ସମୟ ଲାଗେ। ଏହି କାରଣରୁ, ଉଭୟର ମିଶ୍ରଣ ଗ୍ୟାସ୍‌, ବଦହଜମୀ ଏବଂ ଏସିଡିଟି ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

Advertisment

କ୍ଷୀର ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ:

ଉଭୟ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଘିଅ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଏକାଠି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟ ଭାରୀ ଭାରୀ ଲାଗେ। ଘିଅ ଏବଂ କ୍ଷୀରର ମିଶ୍ରିତ ବ୍ୟବହାର ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମନ୍ଥର କରିପାରେ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ମିଶ୍ରଣ ଶରୀରରେ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଜମାକରେ, ଯାହା ଓଜନ ବଢାଇଥାଏ।

ମାଛ ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ:

ମାଛ ଏବଂ ଘିଅକୁ ଏକାଠି ଖାଇବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉଚିତ ନୁହେଁ। ମାଛରେ ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥିବାବେଳେ ଘିଅରେ ସାଚୁରେଟେଡ୍ ଫ୍ୟାଟ୍ ଥାଏ। ଏହି ଦୁଇଟିର ମିଶ୍ରଣ ଶରୀରରେ ଚର୍ବି ସ୍ତରକୁ ବଢାଇ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ ପେଟ ଖରାପ, ଅକାଳ ଥକ୍କା ଏବଂ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢିଯାଏ।

ଖଟା ଜିନିଷ ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ:

ଖଟା ଯେପରିକି ଦହି, ଲେମ୍ବୁ କିମ୍ବା ଅମ୍ଳୀୟ ଫଳ ପରି ଜିନିଷ ସହିତ ଘିଅ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଖଟା ଜିନିଷରେ ଅମ୍ଳତା ଥାଏ, ଯାହା ଘିଅ ସହିତ ମିଶି ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ। ଏହା ପେଟ ପୋଡା, ଗ୍ୟାସ୍‌ ଏବଂ ଏସିଡିଟି ଭଳି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

ତେଲ ଛଣା ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଘିଅର ମିଶ୍ରଣ:

ତେଲ ଛଣା ଖାଦ୍ୟରେ ଅଧିକ ଚର୍ବି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ। ଯଦି ଏହିସବୁରେ ଘିଅ ମିଶାଇ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ଚର୍ବି ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଏହି କାରଣରୁ, ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ ବଢିପାରେ।

Health Tips
Advertisment
Advertisment