• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ମେଦବହୁଳତା ବା ମୋଟାପଣ ଅନେକ ରୋଗର ମୂଳ କାରଣ। ମୋଟାପଣ ମଧୁମେହ, ହୃଦରୋଗ, ରକ୍ତଚାପ, କିଡ୍‌ନୀ ସମସ୍ୟା ଭଳି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ତେବେ ମୋଟାପଣ ପାଇଁ ଅନେକ କାରଣ ଦାୟୀ କିନ୍ତୁ ସେସବୁ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ କାରଣ ହେଉଛି ଅଳସୁଆମୀ ଏବଂ ଭୁଲ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ।

ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆଡୁସାଡୁ ଏବଂ ଅଧିକ ଏନର୍ଜି କିମ୍ବା ଚର୍ବିଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥାଉ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଶାରୀରିକ ପରିଶ୍ରମ ନ କରୁ, ତେବେ ଶରୀରରେ ଚର୍ବି ଜମା ହୋଇ ମେଦବହୁଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ଆମ ଶରୀରରେ ଖାଦ୍ୟରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି କାରଣରୁ ଓଜନ ବଢିବା ଆରମ୍ଭ ହେବ।

ଯଦି ମୋଟାପଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରା ନଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଅନେକ ରୋଗର କାରଣ ହୋଇଯାଏ। ଅବଶ୍ୟ, ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ମୋଟାପଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଯଦି ଆପଣ ଶାକାହାରୀ, ତେବେ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାଏଟ୍ ପ୍ଲାନ୍‌ଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ ମାତ୍ର ୭ ଦିନରେ ଚର୍ବି ତରଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ଡାଏଟ୍ ପ୍ଲାନ୍‌ କ’ଣ?

ଚର୍ବି ତରଳାଇବା ପାଇଁ ୭ ଦିନର ଡାଏଟ୍ ପ୍ଲାନ୍‌:

ପ୍ରଥମ ଦିନ:

ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଆମେ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁ ଏବଂ ଏହାର ଅନୁପାତକୁ ସଠିକ୍ ରଖୁ, ତେବେ ମୋଟାପଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଡିଟକ୍ସଫିକେସନ୍ ମଧ୍ୟ ହେବ। ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଲେମ୍ବୁ ପାଣିରୁ ଆପଣଙ୍କ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଏକ ଗ୍ଲାସ ଉଷୁମ ପାଣିରେ ତାଜା ଲେମ୍ବୁକୁ ଚିପୁଡି ପିଅନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଜଳଖିଆରେ ବଟରମିଲ୍କ, କୋଳି ଏବଂ ମହୁ ସାମିଲ୍ କରନ୍ତୁ।

ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଯାହା ବି ରଖୁଛନ୍ତି ସେଥିରେ କ୍ୱିନୁଆ, ବ୍ଲାକ୍ ବିନ୍ସ ସାଲାଡ ସହିତ ଲେମ୍ବୁ ସାମିଲ୍ କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଆପଣ ଦିନବେଳା ଭୋକିଲା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ତେବେ କାକୁଡି କିମ୍ବା ଗାଜରକୁ ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତୁ। ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପାଇଁ ଗହମ ରୁଟି, ପନିର୍ ଖଣ୍ଡ, ପ୍ରୋଟିନ୍ ପାଇଁ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଲାଡ୍ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଶୋଇବାକୁ ଯାଆନ୍ତୁ।

ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନ:

ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ପିଇବା ପରେ ଏକ କପ୍ ଚୁଡା ମିକ୍ସର ଏବଂ କିଛି ସବୁଜ ପନିପରିବା ଜଳଖିଆରେ ଖାଆନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ପାଳଙ୍ଗ, ଗ୍ରୀନ୍ ମଟର, ସାଲାଡ, ଭାତ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ବାଦାମ, ଅଖରୋଟ୍, ଚିନାବାଦାମ, ସେଓ ଏବଂ ବଟରକୁ ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତୁ। ରାତ୍ରି ଭୋଜନରେ ମସୁର ଡାଲି ସହିତ ବ୍ରାଉନ ରାଇସ୍ ଏବଂ ତରକାରୀ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ।

ତୃତୀୟ ଦିନ:

ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ସହିତ ଦିନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଏକ ଘଣ୍ଟା ପରେ ଜଳଖିଆ ଭାବରେ ଚିନାବାଦାମ, ବଟର ଟୋଷ୍ଟ କିମ୍ବା କିଛି ଫଳ ରସ ଖାଆନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପାଇଁ ଏକ ଗିନା ପନିପରିବା ଭଜା, କ୍ୱିନୁଆ ଏବଂ ତାହିନୀ(ରାଶିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ) ସାମିଲ କରନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ, ଯଦି ଆପଣ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଭୋକିଲା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ତେବେ ବଟର୍‌ମିଲ୍କ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରବେରିକୁ ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଖାଆନ୍ତୁ। ତା’ପରେ ଲାଉ ନୁଡୁଲ୍ସ, ଚଟଣି ଏବଂ ଚେରି ଟମାଟୋ ସହିତ ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ କରନ୍ତୁ।

ଚତୁର୍ଥ ଦିନ:

ଲେମ୍ବୁ ପାଣି ପରେ ଜଳଖିଆରେ ମଲ୍ଟିଗ୍ରେନ୍ ଅଟାର ୨ଟି ରୁଟି ଏବଂ ସବୁଜ ପନିପରିବା ସହିତ ଏକ ଗିନା ଦହି ରଖନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ କନ୍ଦମୂଳ, ବ୍ଲାକ୍ ବିନ୍ସ ସାଲାଡ ଏବଂ ଅଳ୍ପ ବ୍ରାଉନ୍ ରାଇସ୍ ଖାଆନ୍ତୁ। ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଆପଣ କିଛି ଛୁଇଁଜାତୀୟ ଭଜା ଏବଂ ଚିନାବାଦାମ ବଟର ନେଇପାରିବେ। ଏହା ପରେ ରାତ୍ରି ଭୋଜନରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, କ୍ୱିନୁଆ ଏବଂ ସାଲାଡ ଖାଆନ୍ତୁ।

ପଞ୍ଚମ ଦିନ:

ଜଳଖିଆ ପାଇଁ ଚିୟା ମଞ୍ଜି ପାଣି, ୨ ମଲ୍ଟିଗ୍ରେନ୍ ଅଟା ରୁଟି, ଇଡଲି ଏବଂ ନଡ଼ିଆ ଏବଂ ପୋଦିନା ଚଟଣି ଖାଆନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଚାହାଁନ୍ତି, ଏକ କପ୍ ରସମ୍ ନେଇପାରିବେ। ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବରେ ଡ୍ରାଏଡ୍ ଫ୍ରୁଟ୍ସ, ବାଦାମ ଆଦି ଖାଆନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ମସୁର ଡାଲି, ପନିପରିବା ସୁପ୍, ରୁଟି ନିଅନ୍ତୁ। ରାତିରେ ଗ୍ରିଲ୍ଡ ମସରୁମ୍, କ୍ୱିନୁଆ ଏବଂ ସାଲାଡ୍ ଖାଆନ୍ତୁ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଏହି ୭ଟି ଉପାୟରେ ଲିଭରକୁ କରନ୍ତୁ ସଫା; ଅନେକ ରୋଗରୁ ମିଳିବ ରକ୍ଷା

ଷଷ୍ଠ ଦିନ:

ଜଳଖିଆରେ ପାଇଁ ଟୋଷ୍ଟ୍‌, ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ଆଭୋକାଡୋ ଖାଆନ୍ତୁ। ସ୍ନାକ୍ସରେ ଅଙ୍ଗୁର, ସେଓ ଏବଂ ଛେନା ପନିର ଖାଆନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନରେ ଛୋଲେ, ବ୍ରାଉନ ରାଇସ୍ ଏବଂ ସବୁଜ ପନିପରିବା ନିଅନ୍ତୁ। ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନରେ ଆପଣ କନ୍ଦମୂଳ, ବ୍ଲାକ୍ ବିନ୍ସ, ମକା ଆଦି ଖାଇପାରିବେ।

ସପ୍ତମ ଦିନ:

ଡାଏଟ୍ ପ୍ଲାନ୍‌ର ଶେଷ ଦିନରେ ଡାଲ୍‌ଚିନି ପାଣି ପିଅନ୍ତୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଜଳଖିଆରେ ବେସନ ପିଠା ସହିତ ପୋଦିନା ଏବଂ ରସୁଣ ଚଟଣି ଖାଆନ୍ତୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏକ ଆପଲ୍ ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ। ସ୍ନାକ୍ସରେ ବିଭିନ୍ନ କୋଳି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଚାମଚ କ୍ରିମ୍ ଖାଆନ୍ତୁ। ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ପାଇଁ ପାଳଙ୍ଗ ଏବଂ ଷ୍ଟଫ୍ଡ ମଶରୁମ୍ ଯଥେଷ୍ଟ। ରାତିରେ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ପନିର୍ କିମ୍ବା ସୋୟାବିନ୍, ଫୁଲକୋବି ଭଜା ସହିତ ସାଲାଡ୍ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ।

ଶେଷ ଦିନର ଡାଏଟ୍ ପ୍ଲାନ୍ ସହିତ କେବଳ ଚର୍ବି ତରଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଶରୀରରୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ ବାହାରିଯିବ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଓଜନ କମେଇବା ସହ କର୍କଟ, ମଧୁମେହ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ କାଙ୍କଡ

OTV is now on Whatsapp

Join and get latest news update delivered to you via whatsapp

Join Now