Advertisment

Health Tips: କାଙ୍କଡରେ ରହିଛି ଏମିତି ଗୁଣ, ଓଜନ କମେଇବା ସହ କର୍କଟ, ମଧୁମେହ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ

କାଙ୍କଡ ଏପରି ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ପନିପରିବା, ଯାହା ସାହାଯ୍ୟରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହଜ ହୋଇଯାଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହି ପରିବାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣିନେବା।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
health benefits of spine gourd for cholesterol diabetes and high blood pressure

health benefits of spine gourd for cholesterol diabetes and high blood pressure

ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ କିମ୍ବା କୌଣସି ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଖାଦ୍ୟରେ ବିଶେଷ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ, ଡାକ୍ତରମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଯେଉଁମାନେ କ୍ରନିକ୍‌ ରୋଗରେ ପୀଡିତ, ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟକୁ ବିଶେଷ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ।

Advertisment

ଶରୀରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଯଦି ଏହା ଠିକ ସମୟରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ହୃଦଘାତ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରୋକ ଭଳି ଅନେକ ସାଂଘାତିକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଯେପରି ଆମେ କହିଥିଲୁ, ଏହି ରୋଗଗୁଡିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳଗୁଡ଼ିକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ।

ସେହିଭଳି, କାଙ୍କଡ ଏପରି ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ପନିପରିବା, ଯାହା ସାହାଯ୍ୟରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହଜ ହୋଇଯାଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହି ପରିବାର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଜାଣିନେବା।

Advertisment

କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:

କାଙ୍କଡ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ପ୍ରକାରର ରୋଗ ପାଇଁ ଉପକାର ମିଳିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଶରୀରର ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏହା ରାମବାଣ ପରି କାମ କରେ। ବାସ୍ତବରେ, ଏଥିରୁ ଅନେକ ଡାଏଟାରୀ ଫାଇବର ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ମଳ ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରୁ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରୋଲକୁ ବାହାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

କାଙ୍କଡର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫାଇଦା:

ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:

ଶରୀରର ବଢୁଥିବା ଓଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ୍ କରିବା ଉଚିତ। ଏଥିରୁ କମ କ୍ୟାଲୋରୀ ମିଳିବା ସହିତ ଫାଇବର ପରି ଅଧିକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:

କାଙ୍କଡ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ଏଥିରେ ଏମିତି କିଛି ଗୁଣ ରହିଛି ଯାହା ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ରସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ।

କର୍କଟରୁ ମୁକ୍ତି:

କେତେକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଏଥିରେ ଏପରି ଅନେକ ବିଶେଷ ଉପାଦାନ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ଯାଇ କର୍କଟ ବିରୋଧୀ ଗୁଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହାର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।

ମଧୁମେହ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ:

ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କାଙ୍କଡ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରାଯାଇପାରେ। ମଧୁମେହ ରୋଗୀମାନେ ଏହାକୁ ସପ୍ତାହରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଥର ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଜରୁରୀ।

ସଂକ୍ରମଣରୁ ମୁକ୍ତି:

କାଙ୍କଡ ଏପରି ଏକ ପରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ। ଏଥିରୁ ଶରୀରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳିଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରେ।

ଖାଇବାର ଉପଯୁକ୍ତ ଉପାୟ:

କାଙ୍କଡକୁ ଅନ୍ୟ ସବୁଜ ପନିପରିବା ପରି ସିଝେଇକି ଖିଆଯାଇ ପାରେ। ଏହାକୁ ଯେକୌସି ସମୟରେ ଖିଆଯାଇପାରେ। ଅନ୍ୟପଟେ, କିଛି ଲୋକ କାଙ୍କଡରୁ ରସ ବାହାର କରି ପିଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି। ବିଶେଷକରି ମଧୁମେହ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ କାଙ୍କଡ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ।

Cholesterol Diabetes Obesity Health Tips
Advertisment
Advertisment