/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/moringa_1755352505.jpg)
moringa
ଆମ ଓଡ଼ିଆ ଘରେ ଶାଗ ଏକ ମନସପନ୍ଦର ଖାଦ୍ୟ। କୌଣସି ପରିବା ଆଦି ନଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବାଡ଼ିପଟେ ହୋଇଥିବା ଅନାବନା ଶାଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରୁ ଅନେକ ରେସିପି। ଶାଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ମିନେରାଲ୍ସ ଓ ଭିଟାମିନ୍ ‘ଏ’ରେ ଭରପୂର ହୋଇଥାଏ। ସଜନା ଶାଗ ରକ୍ତ ଶର୍କରା ନିୟମିତ କରିବା ସହ ଆହୁରି ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଗୁଣରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ। ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆରେ ଆଜିକାଲି ମୋରିଙ୍ଗା ସୁପର ଅନେକ ଉପଯୋଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆସନ୍ତୁ ଆଜି କଥା ହେବା ସଜନା ଶାଗର କିଛି ଉପାଦେୟତା ବିଷୟରେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଉପାଦେୟତା
ସଜନା ପତ୍ର ଭିଟାମିନ୍ ଏ, ସି ଓ ଇ ତଥା କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଓ ଆଇରନ୍ ଭଳି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ଭରପୁର। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଗ୍ରାମ ହିସାବରେ, ସଜନା ପତ୍ରରେ କମଳାଠାରୁ ଅଧିକ ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଦୁଗ୍ଧଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଓ ପାଳଙ୍ଗଠାରୁ ଅଧିକ ଆଇରନ୍ ରହିଛି।ତେଣୁ ଏହା ସମସ୍ତ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପୁଷ୍ଟିକର ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ।
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି
ଯେହେତୁ ସଜନା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଓ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପୁଷ୍ଟିକର ପଦାର୍ଥରେ ସମୃଦ୍ଧ, ତେଣୁ ଏହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ଼ କରେ। ଏହା ବର୍ଷାଦିନିଆ ଥଣ୍ଡା ଓ ସଂକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ନିୟମିତ ସେବନ ଶରୀରକୁ ସଂକ୍ରମଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଇମ୍ୟୁନିଟି ବୁଷ୍ଟର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ତାହା ସହିତ ଏହାର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଫ୍ରି ରାଡିକାଲ୍ସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ସୁସ୍ଥ ରହେ।
ପାଚନ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ
ସେହିପରି ସଜନାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ରହିଛି, ଯାହା ପାଚନ ତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ଓ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଦୂର କରେ। ଏହା ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବା ସହଜ। ଅଧିକନ୍ତୁ ଏହାର ଫାଇବର ଶରୀରରୁ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରି ଆମର ଗଟ୍ ବା ଖାଦ୍ୟନଳୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ।
ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାର ମାତ୍ରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ
ଗବେଷଣା ଅନୁସାରେ, ସଜନା ପତ୍ର ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାର ମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ, ଯାହା ପ୍ରି-ଡାଇବେଟିସ୍ ଓ ଡାଇବେଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ। ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ଯୌଗିକଗୁଡ଼ିକ ଶର୍କରାର ଶୋଷଣକୁ ଧୀର କରେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାର ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ବା ହ୍ରାସ ଅଟକିଯାଏ।
ହୃତପିଣ୍ଡ ସୁସ୍ଥ ରଖେ
ସେହିପରି ସଜନା ହୃତପିଣ୍ଡ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବହୁ ଉପାୟରେ ସୁଧାରେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏହାର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ହୃଦୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହାରେ ଥିବା ଉଚ୍ଚ ପୋଟାସିୟମ୍ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ଅଧିକନ୍ତୁ, ସଜନା କୋଲେଷ୍ଟେରଲ ମାତ୍ରାକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ଯାହା ହୃଦୟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା କମାଏ। ତେଣୁ, ଏହା ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ଓ ସକ୍ରିୟ ରଖେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନିୟମିତ ସେବନ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଲାଭ ଦେଇପାରେ। ତାହା ସହିତ ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ହୃଦୟର ସୁରକ୍ଷା କରେ। ଏହି କାରଣରୁ ସଜନା ହୃଦୟ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଖାଦ୍ୟ।
ଚର୍ମ ଓ କେଶ ପାଇଁ ଉପକାରୀ
ଯେହେତୁ ସଜନା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଓ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡରେ ଭରପୂର, ତେଣୁ ଏହା ଚର୍ମ ଓ କେଶକୁ ପୋଷଣ ଦେଇଥାଏ, ଫ୍ରି ରାଡିକାଲ୍ସ କମ୍ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହାର ଆମିନୋ ଏସିଡ୍ ଓ ପ୍ରୋଟିନ୍ କେଶକୁ ମଜବୁତ ଓ ଚମକଦାର କରେ।
ପ୍ରଦାହ ବିରୋଧୀ
ସେହିପରି ପ୍ରଦାହ ବା ଇନଫ୍ଲେମେସନ୍ ଅନେକ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ରୋଗର ମୂଳ କାରଣ, ଯେପରି ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ଓ ହୃଦରୋଗ। ସଜନାରେ ଆଇସୋଥିଓସାୟାନେଟ୍ସ ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ଯୌଗିକ ରହିଛି, ଯାହା ଶରୀରର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରେ। ଏହା ଗଣ୍ଠିବାତର ଯନ୍ତ୍ରଣା କମାଇବା ସହ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରେ।
ମସ୍ତିଷ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ
ଗବେଷଣା ଅନୁସାରେ, ସଜନାରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ଓ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମସ୍ତିଷ୍କ କୋଷକୁ କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରେ। ମନୋଭାବ, ସ୍ମରଣଶକ୍ତି ଓ ଜ୍ଞାନଶକ୍ତିକୁ ଦୃଢ଼ ରଖିବା ସହ ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍ ଇ ଓ ଓମେଗା ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ମସ୍ତିଷ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଠିକ୍ ରଖେ।
ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସହାୟକ
ସେହିପରି ସଜନାରେ କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ ଓ ଉଚ୍ଚ ପୁଷ୍ଟିକର ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି, ଯାହା ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ। ଏଥିରେ ଥିବା ଫାଇବର ଆପଣଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପେଟ ଭରପୂର ରଖେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା କମେ।
ପରିବେଶ ଅନୁକୁଳ ସୁପରଫୁଡ୍
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ବ୍ୟତୀତ, ସଜନା ଏକ ପରିବେଶ ଅନୁକୁଳ ଫସଲ। ଏହା ଶୀଘ୍ର ବଢ଼େ, କମ୍ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଓ ନିମ୍ନମାନର ମାଟିରେ ମଧ୍ୟ ଫଳେ। ତେଣୁ, ଏହା ପରିବେଶ ଅନୁକୁଳ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଏହା ଏକ ସହଜଲଭ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ। ଆପଣ ନିଜ ବାଡ଼ିରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇପାରିବେ। ନିଜ ହାତ ପାଆନ୍ତାରେ କିଚନ୍ ଗାର୍ଡେନ୍ ବା ନିଜ ଘର ବଗିଚାରୁ ମିଳୁଥିବା ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏହା ସବୁଠାରୁ ଉତ୍ତମ।
ଏକ “ଚମତ୍କାରୀ ଗଛ” ଭାବେ ପରିଚିତ ସଜନା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି, ଉନ୍ନତ ପାଚନ କ୍ରିୟା, ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଓ ହୃଦରୋଗରୁ ସୁରକ୍ଷା ପରି ଅନେକ ଲାଭ ଏହା ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହା ସୁଲଭ ଓ ଖାଦ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବା ସହଜ। ତେଣୁ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ
ଉପଚାର ଭାବେ ସଜନା ହେଉଛି ଆଦର୍ଶ ବିକଳ୍ପ। ଅଧିକନ୍ତୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ ଓ ସକ୍ରିୟ ରଖେ। ଏଣୁ ସଜନା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟପ୍ରଦ ଖାଦ୍ୟ।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)

/odishatv-khabar/media/media_files/2025/09/22/khabar-advertise-banner-2025-09-22-13-15-01.jpeg)