Advertisment

World Kidney Day 2024: କିଡ୍‌ନୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାକୁ ଖାଆନ୍ତୁ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି ଶସ୍ତା ଖାଦ୍ୟ

ଦିନକୁ ଦିନ କିଡ୍‌ନୀଜନିତ ସମସ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ଖାଦ୍ୟରେ କିଛି ଜିନିଷ ସାମିଲ୍ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ମଧ୍ୟ ବେଶି ଦାମ ନୁହେଁ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଯାହା କିଡ୍‌ନୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
World Kidney Day 2024

World Kidney Day know 5 foods to keep kidney healthy naturally

‘ବିଶ୍ୱ କିଡ୍‌ନୀ ଦିବସ’ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଦେଖାଶୁଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯାହା କି କିଡ୍‌ନୀ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା। ଏହି ଦିବସକୁ ୨୦୦୬ ମସିହାରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସର ଦ୍ୱିତୀୟ ଗୁରୁବାରରେ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ‘ବିଶ୍ୱ କିଡ୍‌ନୀ ଦିବସ’ ଆଜି ପାଳନ ହେଉଛି।

Advertisment

ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୧୦ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ କ୍ରନିକ୍ ବୃକକ୍ ରୋଗରେ ପୀଡିତ। ଏହା ଯେକୌଣସି ବୟସରେ ବିକଶିତ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବିପଦର କାରଣ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରେ। ସାଧାରଣତଃ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଭୌଗୋଳିକ ଅଞ୍ଚଳ ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତ, ପାକିସ୍ଥାନ, ବାଂଲାଦେଶ, ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଲୋକମାନଙ୍କର କ୍ରନିକ୍ ବୃକକ୍ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥାଏ, ବିଶେଷତଃ ମଧୁମେହ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ବୃଦ୍ଧି ଏହାର କାରଣ।

ଲୋକଙ୍କୁ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ବ୍ୟତୀତ ‘ବିଶ୍ୱ କିଡ୍‌ନୀ ଦିବସ’ ମଧ୍ୟ କ୍ରନିକ୍ ବୃକକ୍ ରୋଗ ଭଳି ମହାମାରୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ତଥା ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ତଥା ଅନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

Advertisment

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: କିଡ୍‌ନୀ ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଦୈନିକ କରନ୍ତୁ ଏହି ୪ ଯୋଗାସନ

ଦିନକୁ ଦିନ କିଡ୍‌ନୀଜନିତ ସମସ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ଖାଦ୍ୟରେ କିଛି ଜିନିଷ ସାମିଲ୍ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ମଧ୍ୟ ବେଶି ଦାମ ନୁହେଁ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଯାହା କିଡ୍‌ନୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ।

ଫୁଲକୋବି:

ଫୁଲକୋବିରେ ପ୍ରୋଟିନ୍, କ୍ୟାଲ୍‌ସିୟମ୍, ଫସ୍‌ଫରସ୍, ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସି ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳେ। ତେଣୁ ଏହା କିଡ୍‌ନୀ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚମତ୍କାର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ ନିକୋଟିନିକ୍ ଏସିଡ୍ ପରି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ।

ବନ୍ଧାକୋବି:

କିଡ୍‌ନୀ ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ବନ୍ଧାକୋବି ଖାଇବା ମଧ୍ୟ ଉପକାରୀ। କାରଣ ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ବି ୬, ଭିଟାମିନ୍ କେ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସି, ପ୍ରୋଟିନ୍, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ଅଧିକ ଥାଏ। ଯଦି ଆପଣ କିଡ୍‌ନୀ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ତେବେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ ବିଟା କାରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଲ୍ୟୁଟିନ୍ ପରି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଥାଏ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।

ସେଓ:

ନିୟମିତ ଭାବେ ସେଓ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ରୋଗ ଦୂର ହୋଇଥାଏ। ଏଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଭିଟାମିନ୍ ଏ, ଭିଟାମିନ୍ ବି ୬, ଭିଟାମିନ୍ ସି, ଭିଟାମିନ୍ ଇ, ଭିଟାମିନ୍ କେ, ଆଇରନ୍, ଫାଇବର, କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍, କ୍ୟାଲ୍‌ସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଫସ୍‌ଫରସ୍, ପୋଟାସିୟମ୍, ସୋଡିୟମ୍, ଜିଙ୍କ୍‌ ଏବଂ ପେକ୍ଟିନ୍ ମିଳିଥାଏ। ଏହା ଏକ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଫାଇବର ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା କିଡ୍‌ନୀକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

ନାଲି ଅଙ୍ଗୁର:

କିଡ୍‌ନୀ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନାଲି ଅଙ୍ଗୁର ଖାଇବା ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ନାଲି ଅଙ୍ଗୁରରେ କିଛି ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଥାଏ, ଯାହା ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ଫ୍ଲାଭୋନାଏଡ୍ ସହିତ ଆସିଥାଏ ଏବଂ କିଡ୍‌ନୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରେସଭାଟ୍ରୋଲ୍ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା କିଡ୍‌ନୀ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

ରସୁଣ:

କିଡ୍‌ନୀ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ରସୁଣ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ରସୁଣ କେବଳ ରୋଗୀର ଖାଦ୍ୟରେ ସ୍ୱାଦ ଯୋଗାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ଭଲ ଔଷଧ ଭାବେ କାମ କରିଥାଏ। କିଡ୍‌ନୀ ସମସ୍ୟା ହେଲେ ସୋଡିୟମର ମାତ୍ରା ହ୍ରାସ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ଲୁଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ରସୁଣ ଲୁଣ ଖାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ମାଙ୍ଗାନିଜ୍, ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ବି୬ ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ।

Kidney Disease Kidney Health Tips
Advertisment
Advertisment