Advertisment

Ajab Gajab: ହାତୀ ମଳରୁ ତିଆରି ହେଉଛି ମହଙ୍ଗା କଫି; ଜାଣନ୍ତୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳି

ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଦାମୀ କଫି, ‘ବ୍ଲାକ୍ ଆଇଭରୀ ବ୍ଲେଡ୍’ ବିଷୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ। ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ କଫିର ମୂଲ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା। ଏହି କଫି ହାତୀ ମଳରୁ ହୋଇଥାଏ ତିଆରି।

ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
worlds most expensive coffee is made with elephant poop

worlds most expensive coffee is made with elephant poop

Advertisment

ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କଫି ପିଇଥିବେ। ଲୋକମାନେ ଶୀତଦିନେ କଫି ପିଇବାକୁ ଖୁବ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, କାରଣ ଏହା ଶରୀରକୁ ଉଷ୍ମତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। କିନ୍ତୁ କିଛି ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହାକୁ ଖାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଏହା କିପରି ତିଆରି ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ସବୁ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ଘୃଣା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରୁ।

Advertisment

ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଦାମୀ କଫି, ‘ବ୍ଲାକ୍ ଆଇଭରୀ ବ୍ଲେଡ୍’ ବିଷୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ। ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ କଫିର ମୂଲ୍ୟ ପାଖାପାଖି ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା। ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଥାଇଲାଣ୍ଡରେ ତିଆରି ହୁଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାଣିବା ଏହି କଫି କିପରି ତିଆରି ହୁଏ।

ଏହି କଫି ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ହାତୀକୁ କଫି ମଞ୍ଜି ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଏ। ହାତୀ କଫିର କଞ୍ଚା ମଞ୍ଜି ଖାଇ ହଜମ କରେ ଏବଂ ମଳ ଆକାରରେ ବାହାର କରେ। ପରେ, ସେହି ମଳରୁ କଫି ମଞ୍ଜି ବାହାର କରାଯାଏ। ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ କଫି ପାଇବା ପାଇଁ ହାତୀକୁ ପ୍ରାୟ ୩୩ କିଲୋଗ୍ରାମ କଫି ଖାଇବାକୁ ଦିଆଯାଏ। ହାତୀ ମଳରୁ ମଞ୍ଜି ବାହାର କରିବାର କାମ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥାଏ।

Advertisment

ଏହା ପରେ, ଏହି ମଞ୍ଜିଗୁଡିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରାଯାଇ ଖରାରେ ଶୁଖାଯାଏ। ତା’ପରେ ଗ୍ରାଇଣ୍ଡିଂ କରି ପାଉଡର ତିଆରି କରାଯାଏ। ଏହିପରି ବ୍ଲାକ୍ ଆଇଭରୀ କଫି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ। ଏହି କଫିର ବିଶେଷତ୍ୱ ​​ହେଉଛି ଏହା ଏତେ କଟୁ ନୁହେଁ। ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ହାତୀର ଏନ୍‌ଜାଇମ୍ କଫିର ଏହି କଟୁତାକୁ ଦୂର କରିଦିଏ।

ଏହା ବ୍ୟତୀତ ହାତୀ କଦଳୀ, ଆଖୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫଳ ମଧ୍ୟ ଖାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ କଫିରେ ଫଳର ଗନ୍ଧ ମଧ୍ୟ ମିଶିଯାଏ ଏବଂ ଏହିପରି ଦୁନିଆର ସବୁଠୁ ଦାମୀ କଫି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ।

Advertisment

ଏହି କଫି ପ୍ରଥମେ ଚିଆଙ୍ଗ ସାଏନର୍ ଗୋଲଡେନ୍ ଟ୍ରାଙ୍ଗେଲରେ ଥିବା ‘ବ୍ଲାକ୍ ଆଇଭରୀ କଫି କୋ-ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ବ୍ଲାକ୍ ଆଇଭରୀ କଫି ଆଉ ଗୋଲଡେନ୍ ଟ୍ରାଙ୍ଗେଲରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସୁରିନ୍ ପ୍ରଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି।

ଏହି ଫାଉଣ୍ଡେସନରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ଟି ହାତୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କଫି ଉତ୍ପାଦନ କରନ୍ତି। ହାତୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଇଁ କମ୍ପାନୀ ଏହାର ରୋଜଗାରର ୮ ପ୍ରତିଶତ ଦାନ କରିଥାଏ।

Coffee Ajab Gajab
ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକ
Here are a few more articles:
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ Read ଼ନ୍ତୁ