Why chewing tulsi leaves is prohibited
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ତୁଳସୀର ସ୍ଥାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପବିତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ତୁଳସୀ ଗଛ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିନ୍ଦୁ ଘରେ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଧାର୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ପୂଜା କରନ୍ତି। ଆୟୁର୍ବେଦରେ ତୁଳସୀକୁ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଔଷଧ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରାଯାଏ, ଯାହା ଅନେକ ରୋଗ ସହିତ ଲଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ତୁଳସୀ ଚା, କାଢା କିମ୍ବା ଅର୍କ ପ୍ରାୟତଃ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ପ୍ରାୟତଃ ଏଠାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠେ ଯେ ତୁଳସୀ ପତ୍ରକୁ ସିଧାସଳଖ ଚୋବାଇବା ଉଚିତ କି? ଏହାର ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତୁ...
ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଏପରି କାହିଁକି? ଯେତେବେଳେ ତୁଳସୀପତ୍ର ଏତେ ଲାଭଦାୟକ, ତେବେ ଏହାର ପତ୍ର ଚୋବାଇଲେ କ’ଣ କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ? ଆସନ୍ତୁ ଏହାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଉଭୟ ଦିଗରୁ ବୁଝିବା।
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଆପଣ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ପୀଡିତ କି; ଆପଣାନ୍ତୁ ଏହି ଟିପ୍ସ
ବୈଜ୍ଞାନିକ କାରଣ କ’ଣ:
ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ତୁଳସୀ ପତ୍ରରେ ପାରଦ ଭଳି ଉପାଦାନ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଦାନ୍ତ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତୁଳସୀ ପତ୍ର ଚୋବାଇଥାଉ, ଏଥିରେ ଥିବା ପାରଦ ଧୀରେ ଧୀରେ ଦାନ୍ତର ଏନାମେଲ୍ (ବାହ୍ୟ ସ୍ତର)କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ।
ଏହାକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଚୋବାଇଲେ ଦାନ୍ତରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ଯନ୍ତ୍ରଣା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦାନ୍ତ ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ। ଏହା ସହିତ, ତୁଳସୀ ପତ୍ରର ଉପରି ଭାଗ ସାମାନ୍ୟ ଆଂଶୁ ପ୍ରକୃତିର ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ପାଟିର ଭିତର ଭାଗରେ ଜ୍ୱଳନ କିମ୍ବା ଘା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ବିଶେଷକରି ଚର୍ମ ଯଦି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇଥାଏ, ଏପରି ହେବା ଥୟ।
ସେଥିପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ତୁଳସୀପତ୍ରକୁ ଚୋବାଇବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇ କିମ୍ବା ଏଥିରୁ ଅର୍କ ବାହାର କରି ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି।
ଧାର୍ମିକ କାରଣ:
ଧାର୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ତୁଳସୀଙ୍କୁ ଦେବୀଙ୍କର ଏକ ରୂପ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମରେ ତୁଳସୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରାଯାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ବହୁତ ପବିତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ତେଣୁ, ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଏହାର ପତ୍ରକୁ ଦାନ୍ତରେ ଚୋବାଇବା ଅପବିତ୍ର ଓ ଏହା ଦେବୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନ।
ଶାସ୍ତ୍ର ଅନୁସାରେ, ତୁଳସୀ ପତ୍ରକୁ କେବଳ ହାତରେ ଛିଣ୍ଡାଇ ସିଧା ଗିଳିବା ଉଚିତ, ଦାନ୍ତରେ ଚୋବାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। କିଛି ବିଶ୍ୱାସ ଅନୁସାରେ, ତୁଳସୀ ମାତାଙ୍କୁ ଦାନ୍ତରେ କାମୁଡ଼ିବା ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା ଭଳି, ଯାହା ନକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ।
ଏହି କାରଣରୁ, ତୁଳସୀ ଖାଇବା ସମୟରେ, ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରଥମେ ଏହାକୁ ଛିଣ୍ଡାଇ ବାଟନ୍ତି କିମ୍ବା ପାଣିରେ ଫୁଟାଇ କାଢା ତିଆରି କରନ୍ତି। ଏହା ପରେ ଯାଇ ସେବନ କରନ୍ତି।
ଠିକ୍ ଉପାୟ କ’ଣ:
ଯଦି ଆପଣ ତୁଳସୀ ପତ୍ରର ଲାଭ ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ସକାଳେ ଖାଲି ପେଟରେ ତୁଳସୀକୁ ପାଣିରେ ଫୁଟାଇ ଚା’ ପରି ପିଇପାରିବେ। ଆପଣ କିଛି ତୁଳସୀ ପତ୍ରର ଅର୍କ ମହୁ କିମ୍ବା ଅଦା ସହିତ ମିଶାଇ ସେବନ କରିପାରିବେ। ଏହା ଆମକୁ ତୁଳସୀପତ୍ରର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଆମ ଦାନ୍ତକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ ନାହିଁ।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)
Follow Us/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/IMAGE_1748778349.jpg)