Vitamin b12 deficiency must eat these foods
ଭିଟାମିନ୍ B12 ଆମ ଶରୀର ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦାନ। ଏହି ଭିଟାମିନ୍ ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ଗଠନ, ସ୍ନାୟୁତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଏବଂ DNA ଗଠନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ। ଶରୀରରେ ଏହି ଉପାଦାନର ଅଭାବ ହେଲେ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ଦେଖାଯାଏ।
ଶରୀର ଦୁର୍ବଳ ହେବା, ନିରନ୍ତର ଥକ୍କାପଣ, ରକ୍ତହୀନତା, ହାତ ଏବଂ ପାଦରେ ଝିମ୍ଝିମ୍ ହେବା, ଶରୀର ହଳଦିଆ ପଡ଼ିଯିବା, ପାଟିରେ ଘା, ଡିପ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ମନୋଭାବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇଥାଏ। ଆଜିକାଲି ଏହାର ଅଭାବର ଶିକାର ହେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ତାଲିକା ଲମ୍ବା। ଅନେକ ଲୋକ ଏହାକୁ ଅଣଦେଖା କରନ୍ତି, ଯାହା ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର କାରଣ ହୋଇପାରେ।
ଭିଟାମିନ୍ B12 ଅଭାବରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଅନେକ କିଛି ଖାଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ଏହି ଅଭାବ ଦୂର କରିବାରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇପାରେ। ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି ଭିଟାମିନ୍ B12 ଅଭାବ କିପରି ଦୂର ହେବ? ଭିଟାମିନ୍ B12 ଅଭାବ ହେଲେ କ'ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ? ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା…
ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଅମୃତଭଣ୍ଡା ସହିତ ଭୁଲ୍ରେ ବି ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏହି ୫ ଜିନିଷ; ହେବ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ-ଡାଏରିଆ
ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ମତ:
- ଡାଏଟିସିଆନଙ୍କ ମତରେ ଭିଟାମିନ B12ର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭଲ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିପାଇଁ ମାଂସ, ମାଛ, ଅଣ୍ଡା, କ୍ଷୀର, ଦହି ଏବଂ ପନିର ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆପଣ ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଖାଇପାରିବେ। ତଥାପି, କିଛି ଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଆବଶ୍ୟକ।
- ଖାଦ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ, ଅଣ୍ଡା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ B12ର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଉତ୍ସ। ବିଶେଷକରି ଅଣ୍ଡାର କେସର୍। ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ B12 ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ। ପ୍ରତିଦିନ ୧-୨ଟି ଅଣ୍ଡା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀରରେ ଏହି ଭିଟାମିନ୍ର ଅଭାବ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ।
- କ୍ଷୀର, ଦହି, ପନିର ଏବଂ ଛେନା ଭଳି କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦ ଭିଟାମିନ୍ B12ରେ ଭରପୂର। ନିରାମିଷଭୋଜୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଭିଟାମିନ୍ B12ର ଏକ ଭଲ ବିକଳ୍ପ। ପ୍ରତିଦିନ ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସ୍ କ୍ଷୀର କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ପାତ୍ର ଦହି ସେବନ ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ B12 ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
- ସାଲମନ, ଟୁନା ଏବଂ ସାର୍ଡିନ୍ ଭଳି ମାଛରେ ଭିଟାମିନ୍ B12 ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ। ଏଥିରେ ଓମେଗା-୩ ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ଏବଂ ମସ୍ତିଷ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ। ସପ୍ତାହରେ ୨-୩ ଥର ମାଛ ଖାଇଲେ B12 ଅଭାବ ଦୂର ହୋଇପାରିବ।
- ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ, ଆମିଷ ଭୋଜନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ କୁକୁଡ଼ା, ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ମାଂସ ଭିଟାମିନ୍ B12ର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସ। କଲିଜା ବିଶେଷ କରି B12 ରେ ଭରପୂର।
- ଭିଟାମିନ୍ B12 ର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉତ୍ସ ହେଉଛି ଆମିଷ ଖାଦ୍ୟ, ନିରାମିଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ B12 ଖାଦ୍ୟରେ ପୃଥକ ଭାବରେ ମିଶାଯାଏ। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଫୋର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଖାଦ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଫୋର୍ଟିଫାଇଡ୍ ଶସ୍ୟ, ସୋୟା କ୍ଷୀର ଏବଂ ବାଦାମ ଭଳି ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଭିଟାମିନ୍ B12 ର ଏକ ଭଲ ଉତ୍ସ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)
Follow Us/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/IMAGE_1751202436.jpg)