Astrospeak
  • Live TV
  • Read In English

ଡାଏଟ୍‌ରେ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ ଏହି ଖାଦ୍ୟ...ଆଉ ସାରା ଦିନ ଖୁସିରେ ରୁହନ୍ତୁ

ଖରାପ ମୁଡ୍ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା ହୋଇଯାଏ । ଆମେ ଖାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ଆମେ ଖୁସି ହୋଇପାରିବା । ତେବେ ଆମେ ଖୁସିରେ ରହିବା ପାଇଁ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦରକାର, ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।

happy food
happy food

ଏପରି ଅନେକ କାରଣ ଅଛି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୁଡ୍ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଖରାପ ମୁଡ୍ ଖରାପ ମନୋଭାବରେ ପରିଣତ ହୁଏ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଖରାପ ମୁଡ୍ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଖପାଖର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସମସ୍ୟା ହୋଇଯାଏ ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: Health Tips: ଡେଙ୍ଗୁ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ରାମବାଣ,ଖାଇଲେ ଶୀଘ୍ର ହେବେ ସୁସ୍ଥ

ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଶରୀରରେ ଖୁସି ହରମୋନର ଅଭାବ ଏଥିପାଇଁ ଦାୟୀ ? ଶରୀରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାନସିକ ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ପାଇଁ ଖୁସି ହରମୋନ୍ ଦାୟୀ, ତେଣୁ ଖାଦ୍ୟ ହରମୋନ୍ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମୁଡ୍ ବୁଷ୍ଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି କିଛି ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିବୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆପଣ ଶରୀରରେ ଏହି ହରମୋନର ସ୍ତରକୁ ବଢାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସାମାଜିକ ଜୀବନକୁ ସୁସ୍ଥ କରିପାରିବେ । ଆଉ ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଖୁସିରେ ରହିବେ ।

ଖୁସିରେ ରହିବା ପାଇଁ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଦରକାର:

ମାଛ:

ଓମେଗା-3 ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଅଧିକ ଥିବା ସାଲମନ, ମାକେରଲ ମାଛ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେରୋଟୋନିନ୍ ସ୍ତର ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ । ଯାହା ଉଦାସୀନତାର ଲକ୍ଷଣ ହ୍ରାସ କରେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାବନାତ୍ମକ ସ୍ତରକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ।

ଜାମୁ କୋଳି:

ଜାମୁ କୋଳିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବର ଭରପୂର ମାତ୍ରାରେ ରହିଛି । ଏହି କୋଳି ମୁଡ୍ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ଡୋପାମାଇନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସ୍ମୃତିଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରେ ।

କଦଳୀ:

କଦଳୀରେ ଭିଟାମିନ୍ B6 ଭରପୂର ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଖୁସି ସେରୋଟୋନିନ୍ ହରମୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ନିଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏବଂ ଭଲ ମୁଡ୍ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏଥିରେ ତତକ୍ଷଣାତ୍ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଶର୍କରା ଏବଂ ଫାଇବର ମଧ୍ୟ ଥାଏ ।

ସବୁଜ ପନିପରିବା:

ଫୋଲେଟ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମରେ ଭରପୁର ସବୁଜ ପନିପରିବା ଖାଇବା ସେରୋଟୋନିନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଉଦାସୀନତାର ଲକ୍ଷଣ କମିଯାଏ ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ: ଗରମ ଦିନରେ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଏହି ୧୦ ଖାଦ୍ୟରୁ; ନଚେତ ହୋଇପାରେ ସନ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍

ଅଣ୍ଡା:

ଅଣ୍ଡାରେ ଥିବା କୋଲିନ୍ ମସ୍ତିଷ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମୁଡ୍ ସ୍ଥିର ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଏହାର ଉଚ୍ଚ-ଗୁଣାତ୍ମକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ D ଏବଂ B ପରି ଅନ୍ୟ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

ଶସ୍ୟ ବା ମଞ୍ଜି:

ବାଦାମ ଏବଂ ଚିଆ ମଞ୍ଜି ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଚର୍ବିରେ ଭରପୂର ଅଟେ । ଏହା ମସ୍ତିଷ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ମୁଡକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ବାଦାମ, ଅଖରୋଟ ଭଲ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଏକ ଭଲ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏହା ସହ ଏହା ଉଦାସୀନତା ଏବଂ ଚିନ୍ତାର ଲକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।

ଓଟ୍‌ସ୍:

ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରହିଥିବା ଓଟସ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ସ୍ଥିର ଏବଂ ମୁଡ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନରୁ ମୁକ୍ତ ରଖେ । ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ B ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଏବଂ ନ୍ୟୁରୋଟ୍ରାନ୍ସମିଟର ଉତ୍ପାଦନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।