diabetes
ଆଜିର ବ୍ୟସ୍ତତାଭରା ଜୀବନରେ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ପିଲାଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୟସ୍କଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରିୟ ସ୍ନାକ୍ସ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଫାଷ୍ଟଫୁଡ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରୁ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି କୁରକୁରେ ଓ ଲୁଣିଆ ଆଳୁର ଟୁକୁଡ଼ା ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍ଟି ଓ ହ୍ୟାଙ୍ଗଆଉଟର ଅଂଶ ହୋଇପଡ଼ିଛି। କିନ୍ତୁ ସମ୍ପ୍ରତି ଏକ ଗବେଷଣା ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ପ୍ରେମୀମାନଙ୍କୁ ଚିନ୍ତାରେ ପକାଇଛି।
ବ୍ରିଟିଶ ମେଡିକାଲ ଜର୍ଣ୍ଣାଲ (BMJ)ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରେ, ହାର୍ଭାର୍ଡ ଟି.ଏଚ. ଚାନ ସ୍କୁଲ ଅଫ ପବ୍ଲିକ ହେଲଥର ଗବେଷକମାନେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଗବେଷଣା ଅନୁସାରେ, ସପ୍ତାହରେ ମାତ୍ର ତିନିଥର ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଟାଇପ-୨ ଡାଇବେଟିସର ଆଶଙ୍କା ପାଖାପାଖି ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ।
ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ ପାଖାପାଖି ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ରେକର୍ଡ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଦେଖାଗଲା ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ଖାଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କରେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିଗିଡ଼ିବା ଓ ଇନସୁଲିନ ପ୍ରତିରୋଧ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଅଧିକ ମାମଲା ଦେଖାଗଲା। ଏହାର ଅର୍ଥ, ଶରୀର ଇନସୁଲିନକୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରୁ ନଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତ ଶର୍କରାର ମାତ୍ରା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଓ ଟାଇପ-୨ ଡାଇବେଟିସର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଯାଉଛି।
ଫ୍ରାଇସ୍ କାହିଁକି ଏତେ କ୍ଷତିକାରକ?
ଉଚ୍ଚ ଗ୍ଲାଇସେମିକ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ: ଆଳୁର ଗ୍ଲାଇସେମିକ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ (GI) ଅଧିକ, ଯାହା ରକ୍ତ ଶର୍କରାକୁ ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧି କରେ।
ଡିପ୍ ଫ୍ରାଇଂ: ଆଳୁକୁ ବାରମ୍ବାର ଗରମ ତେଲରେ ଛାଣିବା ଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାନ୍ସ ଫ୍ୟାଟ ଓ କ୍ଷତିକାରକ ଯୌଗିକ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ଯାହା ଶରୀରର ମେଟାବୋଲିଜମକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଏ।
ଅଧିକ ଲୁଣ ଓ କ୍ୟାଲୋରୀ: ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସରେ ଲୁଣ ଓ କ୍ୟାଲୋରୀର ମାତ୍ରା ଅଧିକ, ଯାହା ମୋଟାପଣ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଓ ଡାଇବେଟିସର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ାଇଥାଏ।
କେବଳ ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ହିଁ ଦୋଷୀ କି?
ଗବେଷଣାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖାଗଲା ଯେ ଆଳୁକୁ ଡିପ୍ ଫ୍ରାଇ କରି ଖାଇବା ବଦଳରେ ସିଝାଇ, ବାଷ୍ପରେ ରାନ୍ଧି ବା ହାଲୁକା ଭାବେ ରୋଷ୍ଟ କରି ଖାଇଲେ ଡାଇବେଟିସର ଆଶଙ୍କା ବହୁତାଂଶରେ କମିଯାଏ। ଅର୍ଥାତ୍, ସମସ୍ୟା କେବଳ ଆଳୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ତାହାକୁ ରାନ୍ଧିବାର ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ।
ନିଜକୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବେ?
ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସକୁ ପ୍ରତିଦିନ କିମ୍ବା ସପ୍ତାହରେ ଅନେକ ଥର ଖାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ ତ୍ୟାଗ କରନ୍ତୁ।
ସ୍ନାକ୍ସ ଭାବେ ଭଜା ଚଣା, ମଖାନା, ସାଲାଡ କିମ୍ବା ଫଳମୂଳ ଖାଆନ୍ତୁ।
ଯଦି ଆଳୁ ଖାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ସିଝାଇ କିମ୍ବା କମ ତେଲରେ ରୋଷ୍ଟ କରି ଖାଆନ୍ତୁ।
ନିୟମିତ ବ୍ୟାୟାମ ଓ ସକ୍ରିୟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ।
ଫ୍ରେଞ୍ଚ ଫ୍ରାଇସ୍ ଖାଇବାକୁ ଭଲ ଲାଗେ କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ବାରମ୍ବାର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଧୀରେ ଧୀରେ ଟାଇପ-୨ ଡାଇବେଟିସର ଆଶଙ୍କା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରେ। ହାର୍ଭାର୍ଡର ଏହି ଗବେଷଣା ଆମକୁ ସତର୍କ କରାଉଛି ଯେ ମଜା-ମସ୍ତିରେ ଖାଉଥିବା ଏହି ସ୍ନାକ୍ସ, ଯଦି ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ତେବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତର ହୋଇପଡ଼ିପାରେ।
/odishatv-khabar/media/agency_attachments/2025/07/30/2025-07-30t051037428z-screenshot-2025-07-30-at-104031-am-2025-07-30-10-40-38.png)
Follow Us/odishatv-khabar/media/post_attachments/uploadimage/library/16_9/16_9_0/diabetes_1755351983.jpg)