Advertisment

Health Tips: ଏହି ୫ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି କି; ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ ଅନ୍ତନଳୀ

ଆମେ ଅନେକ ଭୁଲ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥାଉ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନ୍ତନଳୀ ପାଇଁ ହଜମ କରିବାରେ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଅନ୍ତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଆସନ୍ତୁ ଏମିତି ୫ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଓ ତୁରନ୍ତ ଛାଡିବା।

author-image
Pramod Behera
ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
5 unhealthy foods that cause stomach inflammation

5 unhealthy foods that cause stomach inflammation

ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ଆମ ଜୀବନର ଆଧାର। ଆମେ ଯାହା ଖାଉ ତାହା ଅନ୍ତନଳୀକୁ ଯାଏ ଏବଂ ସେଠାରେ ଏହା ହଜମ ହୁଏ। ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ତନଳୀରେ ହଜମ ହୁଏ ଏବଂ ଏଥିରୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଉପାଦାନ ପାଇବା ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଆବର୍ଜନା ପଦାର୍ଥ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଥାଏ। ଆମର ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନ୍ତନଳୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଅନ୍ତନଳୀର ଲାଇଲିଙ୍ଗ୍ ଆମ ମସ୍ତିଷ୍କ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଜଡିତ।

Advertisment

ଏହା ସହିତ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇବାରେ ଅନ୍ତନଳୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। କାରଣ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କୋଷ ଏବଂ ଭଲ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଅନ୍ତନଳୀ ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ଅନ୍ତଃସ୍ଥଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାନ୍ତି। ଆମେ ଅନେକ ଭୁଲ ଜିନିଷ ଖାଇଥାଉ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନ୍ତନଳୀ ପାଇଁ ହଜମ କରିବାରେ ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଅନ୍ତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ।

ଏପରି ଅନେକ ବିପଜ୍ଜନକ ଖାଦ୍ୟ ଅଛି, ଯାହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତନଳୀରେ ଅପରିଷ୍କାର ଜିନିଷ ଜମା ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ଅନ୍ତନଳୀରେ ଥିବା ଭଲ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର କ୍ଷତି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି। ଏହା ଅନ୍ତନଳୀରେ ପ୍ରଦାହ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯାହା ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରିକ୍ ସହିତ ଅନେକ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସରେ ସର୍ବଦା ସତର୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ଖାଦ୍ୟ ଆମ ଅନ୍ତନଳୀ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ।

Advertisment

ଏସିଡିକ୍ ଖାଦ୍ୟ:

ଏସିଡିକ୍ ଖାଦ୍ୟ ହେତୁ ଅନ୍ତନଳୀରେ ପ୍ରଦାହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ। ପେଷ୍ଟ୍ରିଜ୍,ଝ୍ୱାଇଟ୍ ରାଇସ୍, ପାସ୍ତା, ଆଳୁ, ଶର୍କରା ଜାତୀୟ ଜଳଖିଆ, କର୍ଣ୍ଣଫ୍ଲେକ୍, ଚିପ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ରିଫାଇଣ୍ଡ୍ ଖାଦ୍ୟର ଉଦାହରଣ। ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତନଳୀରେ ପ୍ରଦାହ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିଯାଏ। ଟମାଟୋ ଏବଂ କିଛି ଫଳ ମଧ୍ୟ ଏସିଡିକ୍ ଖାଦ୍ୟ। ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରିକ୍ ଥିଲେ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ କ୍ଷତି ଘଟାଇପାରେ।

ରେଡ୍ ମିଟ୍:

ଅତ୍ୟଧିକ ରେଡ୍ ମିଟ୍ ଅନ୍ତନଳୀ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ। ହଟ୍ ଡଗ୍, ସାସେଜ୍ ଭଳି ପ୍ରୋସେସ୍ଡ ଫୁଡ୍ ଆହୁରି କ୍ଷତିକାରକ। ଏଥିରେ ବହୁ ସୋଡିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରିଜର୍‌ଭେଟିଭ୍ ଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଚର୍ବି ଏବଂ କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଥାଏ। ପ୍ରୋସେସ୍ଡ ମିଟ୍ କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବଢେଇଥାଏ।

ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ :

ବ୍ରେଡ୍, ପନିର, କେକ୍, ବିସ୍କୁଟ୍, ପିଜା, ବର୍ଗର୍, ଅଣ୍ଡା ଭଳି ପ୍ରୋସେସ୍ଡ ଫୁଡ୍ ଏସିଡ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରେ। କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ସହିତ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ଚର୍ବି ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷତିକାରକ। ଏହା ଅନ୍ତନଳୀ ଉପରେ ବହୁତ ଚାପ ପକାଇଥାଏ ଓ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହଜମ ହୋଇ ନଥାଏ।

ଶର୍କରା ପାନୀୟ:

ସୋଡା, ଏନର୍ଜୀ ଡ୍ରିଙ୍କ୍, ଫଳ ରସ ଇତ୍ୟାଦି ଶର୍କରା ଜାତୀୟ ପାନୀୟ। ଏହି ପାନୀୟରୁ ଅଧିକ ନେବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଅଧିକ ଏସିଡ୍ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ। ଏହା ଅନ୍ତନଳୀରେ ପ୍ରଦାହ ହେବାର ଆଶଙ୍କାଙ୍କୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏହି ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଶର୍କରା ଏବଂ କ୍ୟାଲୋରୀ ଥାଏ, ଯାହା ପେଟ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଭଲ ନୁହେଁ। ଏହା ସହିତ ଟାଇପ୍-୨ ଡାଇବେଟିସ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥାଏ।

ଛଣାଛଣି ଓ ଭଜାଭଜି ଖାଦ୍ୟ:

ପେଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ। ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ, ଏହାର ସେବନ ଖୁବ କମ ହେବା ଉଚିତ। ଏହା ଚର୍ବି ଏବଂ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍‌ର ପରିମାଣକୁ ବଢେଇ ଦିଏ। ଏହା ପେଟ ପାଇଁ ବହୁତ କ୍ଷତି କରିଥାଏ।

Healthy Food Healthy Diet Health Tips
Advertisment
Advertisment