Advertisment

Toxic Potatoes Being Sold: ବିକ୍ରି ହେଉଛି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶା ଆଳୁ, ହୋଇଯାଆନ୍ତୁ ସତର୍କ

ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରୀକ୍ଷାରେ ଆଳୁରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶା ଯାଇଥିବାର ସୂଚନା ମିଳିଲା। ଅଧିକାରୀମାନେ ଉଭୟ ଟ୍ରକକୁ ଜବତ କରି ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ନମୂନା ନେଇଥିଲେ। ସେମାନେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଳୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ।

author-image
Tapan Swain
Potato

Potato Photograph: (OTV)



ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁରରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଅଧିକାରୀମାନେ ବଜାରରୁ ଦୁଇ ଟ୍ରକ ଆଳୁ ଜବତ କରିଛନ୍ତି । ଆଳୁକୁ  ଲାଲ, ଚମକଦାର ଏବଂ ତାଜା ଦେଖାଯିବା ପାଇଁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା। ଏହି ଟିମ୍ ଆଳୁ ନମୁନା ନେଇ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ଲ୍ୟାବକୁ ପଠାଇଛି। ରିପୋର୍ଟ ଆସିବା ପରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ।

Advertisment

ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନେ ସୂଚନା ପାଇଥିଲେ ଯେ ଗୋରଖପୁରର ନବୀନ ମହେୱା ମଣ୍ଡିରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶ୍ରିତ ଆଳୁ ବିକ୍ରି ହେଉଛି।  ଗତ ରବିବାର ଦିନ ଟିମ୍ ଅଚାନକ ଚଢାଉ କରି ଦୁଇଟି ଟ୍ରକ୍ ଲୋଡ୍ ଆଳୁ ଜବତ କରିଥିଲା । ଏହି ଆଳୁ ତାମିଲନାଡୁର ଭେଲୋର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଫାରୁଖାବାଦରୁ ଆସିଥିଲା।  ରେଡ୍ ହେବା ଦେଖି ଟ୍ରକର ଡ୍ରାଇଭର ଟ୍ରକ ଛାଡି ପଳାଇ ଯାଇଥିଲେ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଅର୍ଡର କରିଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପଳାଇ ଯାଇଥିଲେ।

ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ତଦନ୍ତରେ ଆଳୁରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଳିଥିଲା। ଅଧିକାରୀମାନେ ଉଭୟ ଟ୍ରକରୁ ଆଳୁ ଜବତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ନମୂନା ନେଇଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାର ସହାୟକ କମିଶନର ଡକ୍ଟର ସୁଧୀର କୁମାର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରିପୋର୍ଟ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ଜବତ ହୋଇରହିବ। ଯଦି ରିପୋର୍ଟରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ଉପସ୍ଥିତି ନିଶ୍ଚିତ ହୁଏ, ତେବେ ଆଳୁ ନଷ୍ଟ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଳୁ କ୍ଷତିକାରକ ଏବଂ ଏହାକୁ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତର ଚର୍ମ, କିଡନୀ ଏବଂ ହୃଦରୋଗ ସମସ୍ୟା ହୋଇପାରେ।

Advertisment

ଅଧିକ ଦରରେ ବିକ୍ରି

ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଆଳୁ ସାଧାରଣ ଆଳୁ ତୁଳନାରେ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୫ ରୁ ୧୦ ଟଙ୍କା ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ। ଦୋକାନୀମାନେ ଏହାକୁ ତାଜା ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଆଳୁ ଭାବରେ ବିକ୍ରୟ କରନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ସୁଧୀର କୁମାର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଳୁ କାନପୁର, ଉନ୍ନାଓ, ବାରବାଙ୍କି ଏବଂ କନୌଜରେ ଥିବା ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରୁ ଗୋରଖପୁର ବଜାରକୁ ଆସୁଛି। ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରୁ ବାହାର କରିବା ପରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ମିଶାଇ ରଙ୍ଗ କରାଯାଏ ଏବଂ ତା’ପରେ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ବଜାରକୁ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ପଠାଯାଏ।

ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗ ପ୍ରାଥମିକ ତଦନ୍ତ କରିଥିଲା। ପାଣିରେ ଆଳୁ ମିଶାଯିବା ମାତ୍ରେ ପାଣି ଲାଲ ହୋଇଗଲା। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଭାଗ ଟିମ୍ ବଜାର ସଂପାଦକ ଓ ପାଇକାରୀ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ଆଳୁ ପାଣିରେ ପକାଇଲେ ଯଦି ପାଣି ଲାଲ୍ ହୋଇଯାଉଛି, ସେହି ଆଳୁ ନକିଣିବା ପାଇଁ  ଟିମ୍ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।   

ଏହି ଘଟଣା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଘଟିଛି । କିନ୍ତୁ ଖାଉଟିମାନେଏଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ହୋଇଯିବା ଉଚିତ । 

Advertisment
Related Articles
Advertisment