ଘିକୁଆରୀକୁ ଏକ ଔଷଧୀୟ ଫସଲ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଏହାକୁ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟ, ଆଚାର, ଜୁସ୍ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଘିକୁଆରୀକୁ ଚାଷ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଚାଷ କରାଯାଉଛି।
ଭାରତର ଅନେକ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କମ୍ପାନୀ ଅଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରସାଧନ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏହା କିଣିଥାନ୍ତି। ଏନେଇ ଏହାର ଚାହିଦା ଅଧିକ। ଏହାର ଚାହିଦାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୃଷକ ଭାଇମାନେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଘିକୁଆରୀ ଚାଷ କରି ଭଲବାନ ହେଉଛନ୍ତି। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଘିକୁଆରୀ ଚାଷ କେବେ ଏବଂ କିପରି କରାଯାଏ ସେ ବିଷୟରେ ଜାଣିନେବା।
Also Read
ଘିକୁଆରୀ ଚାଷ ପାଇଁ ମାଟି:
ଘିକୁଆରୀ ଚାଷ ପାଇଁ ଉର୍ବର ମାଟି ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପାହାଡ଼ିଆ ଏବଂ ବାଲୁକା ମାଟିରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷ କରାଯାଇପାରେ। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ହରିୟାଣା ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଘିକୁଆରୀ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ଚାଷ କରାଯାଏ।
ଘିକୁଆରୀର ଉନ୍ନତ କିସମ:
ଭାରତରେ ଘିକୁଆରୀର ଅନେକ ଉନ୍ନତ କିସମ ରହିଛି। ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ମେଡିସିନ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହିପରି କିସମଗୁଡିକ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ଅଧିକ ଅମଳ ମିଳିପାରିବ। ଘିକୁଆରୀର ଅଧିକ ଅମଳକ୍ଷମ କିସମ ହେଉଛି ଏଲ୍-୧,୨,୫, ସିମ୍-ସାଇଟାଲ୍ ଏବଂ ୪୯। ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣ ପରେ, ଏହି କିସମଗୁଡିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଘିକୁଆରୀର ଆହୁରି ଅନେକ ଉନ୍ନତ କିସମ ଅଛି, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏଥିରେ ଆ.ସି.୧୧୧୨୭୩, ଆ.ସି.୧୧୧୨୮୦, ଆ.ସି.୧୧୧୨୬୯ ଏବଂ ଆ.ସି.୧୧୧୨୭୧ ରହିଛି।
ଘିକୁଆରୀ ପାଇଁ କ୍ଷେତ ପ୍ରସ୍ତୁତି:
କ୍ଷେତରେ ଘିକୁଆରୀ ଫସଲ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ। ଘିକୁଆରୀର ମୂଳ ୨୦ ରୁ ୩୦ ସେମି ମାଟି ତଳକୁ ଯାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଉପର ପୃଷ୍ଠରୁ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି। ଏନେଇ ଏହାର କ୍ଷେତକୁ ଗଭୀର ଭାବେ ହଳ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ହଳ କରିବା ପରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ରୁ ୧୫ ଗାଡି ପୁରୁଣା ଗୋବର ଖତକୁ ଏକ ଏକର ଜମିରେ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାଇବା ଉଚିତ। ଏହାକୁ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଅମଳ କରାଯାଏ। କ୍ଷେତରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ପାଣି ଦେଇ ହଳ କରାଯାଏ। କିଛି ଦିନ ପରେ କ୍ଷେତ ରୋପଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଏ।
କିପରି ଚାଷ କରିବେ:
ଘିକୁଆରୀ ମଞ୍ଜି ଆକାରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଚାରା ଆକାରରେ ଲଗାଯାଏ। କୌଣସି ସରକାରୀ ପଞ୍ଜୀକୃତ ନର୍ସରୀରୁ ଚାରା କିଣାଯାଏ। କିଣିବାବେଳେ ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଚାରାଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁସ୍ଥ ରହିବା ଉଚିତ। କିଣାଯାଇଥିବା ଚାରା ୪ ରୁ ୫ ଟି ପତ୍ର ସହିତ ୪ ମାସର ହୋଇଥିବା ଦରକାର।