ଶାଗରେ ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମିଳେ। ସାଧାରଣତଃ ଶୀତ ଦିନେ ହେଉଥିବା କୋଶଳା ଶାଗ ଅନେକ ପୋଷକର ତତ୍ତ୍ୱର ଭଣ୍ଡାର। ଏହି ଶାଗରେ ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଭରପୂର ଥାଏ। କେବଳ ଗୋଟିଏ ନୁହେଁ ଏହାର ବ୍ୟବହାରରୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ।
Published By: Pramod Behera
Last updated: 04 December 2024, 07:05 PM IST
ରକ୍ତ ବଢିଥାଏ - କୋଶଳା ଶାଗ ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ବଢାଇଥାଏ। ଶୀତଦିନେ ରକ୍ତହୀନତା ହେତୁ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଶୋଶଳା ଶାଗର ବ୍ୟବହାର ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ଗରମ କରିପାରେ। ଏଥିରେ ଭଲ ପରିମାଣର ଆଇରନ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରରେ ହେମୋଗ୍ଲୋବିନର ସ୍ତରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ - NCBE ର ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଜଣାଯାଇଛି ଯେ କୋଶଳା ଶାଗରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ ଯାହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବଢାଇଥାଏ। ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ A, ଭିଟାମିନ୍ K, ଭିଟାମିନ୍ C ସହିତ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ଫୋଲେଟ୍, ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ରହିଥାଏ ଯାହା ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିକୁ ବଢାଇଥାଏ।
ପେଟକୁ ସଫା କରେ - କୋଶଳା ଶାଗରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ଫାଇବର ଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଉପାଦାନ ରହିଥାଏ ଯାହା ଅନ୍ତନଳୀକୁ ସ୍ତରକୁ ମସୃଣ କରିଥାଏ। ଏହି କାରଣରୁ, କୋଶଳା ଶାଗ ପେଟ ପାଇଁ ରାମବାଣ କରି କାମ କରେ।
ହାଡ ମଜଭୁତ ହୁଏ - କ୍ୟାଲସିୟମ ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ ଭଲ ପରିମାଣର ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ ଯାହା ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏସବୁ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ଶାଗରେ ଆଇରନ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ ଯାହା ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ହୋଇଥାଏ।
ହୃଦୟ ପାଇଁ ଲାଭ - ଏହି ଶାଗ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ। କୋଶଳା ଶାଗରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ପୋଟାସିୟମ୍ ଥାଏ ଯାହା ରକ୍ତବାହୀକୁ ଆରାମ ଦେଇଥାଏ। ଏହା ରକ୍ତଚାପକୁ ସନ୍ତୁଳିତ ରଖେ। ସନ୍ତୁଳିତ ରକ୍ତଚାପ ହେତୁ ହୃଦୟରେ ଅଧିକ ଚାପ ପଡେ ନାହିଁ।