ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଖାଦ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ସହଜ ଉପାୟ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଯଦି ନିଜ ଶରୀରର ବିକାଶ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଠିକ୍ ଖାଇବା ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ବିନା କୌଣସି ସମସ୍ୟାରେ ବୟସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅତିକ୍ରମ କରି ହେବ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ, ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଯାହା ହାଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଘନତ୍ୱକୁ ବଢାଇଥାଏ, ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ରୋଗର ବିପଦକୁ ରୋକିପାରେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପୂର୍ବରୁ ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ଅଛି, ଡାକ୍ତରମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଚିକିତ୍ସା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି।
Also Read
ତେବେ କିଛି ଖାଦ୍ୟ ହାଡକୁ ମଜଭୁତ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏମିତି ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ହାଡକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିଦିଏ। ଏହି ଖାଦ୍ୟଗୁଡିକ କ’ଣ ତାହା ଜାଣିବା ଜରୁରୀ।
ହାଡ଼ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ ଖାଦ୍ୟ –
ଲୁଣରେ ଭରପୂର ଖାଦ୍ୟ:
ଅସ୍ଥି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ କହିଛି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଶରୀରରେ କ୍ୟାଲ୍ସିୟମ୍ ଅଭାବ କରିବା ସହ ହାଡକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦିଏ। CDC ଅନୁଯାୟୀ, ଦୈନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ୪୦% ସୋଡିୟମ୍ ପିଜା, ସାଣ୍ଡ୍ୱିଚ୍, ସୁପ୍, ପନିର କିମ୍ବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଶରୀରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଏ।
ମଦ୍ୟପାନ:
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତରେ ମଦ୍ୟପାନ ଶରୀରର କ୍ୟାଲ୍ସିୟମ୍ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ D ଶୋଷଣ କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ଲଗାତର ମଦ୍ୟପାନ ଦ୍ୱାରା ହରମୋନ୍ ଅସନ୍ତୁଳନ ହୋଇପାରେ, ଯାହା ହାଡ ଗଠନର ଗତିକୁ ହ୍ରାସ କରିଦିଏ। ତେଣୁ, ଅଷ୍ଟିଓପୋରୋସିସ୍ ରୋଗରେ ପୀଡିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯଥାସମ୍ଭବ ମଦ୍ୟପାନଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଉଚିତ୍।
ଶର୍କରାଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ:
ଚିନିର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ହାଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଅଧିକ ଚିନି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ୟାଲ୍ସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ପରିସ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ବାହାରି ଆସେ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ଭିଟାମିନ୍ D ସ୍ତର ହ୍ରାସ କରି ହାଡର ସୃଷ୍ଟିରେ ବାଧା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ଏବଂ କ୍ୟାଲ୍ସିୟମ୍ ଅବଶୋଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରେ। ତେଣୁ ମିଠା, କେକ୍, ବିସ୍କୁଟ, ସସ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଉଚିତ।
ଅକ୍ସାଲେଟ୍ସ ଏବଂ ଫାଇଟେଟ୍ସ:
ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ଏବଂ ଫାଇଟେଟ୍ସରେ ଭରପୂର ଖାଦ୍ୟ କ୍ୟାଲ୍ସିୟମ୍ ଅବଶୋଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ତେବେ ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ଖାଦ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପାଳଙ୍ଗ, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ସବୁଜ ପନିପରିବା, ଚା ଇତ୍ୟାଦି ରହିଥିବା ବେଳେ ରାଜ୍ମା, ଡାଲି ଏବଂ ଛୋଲେ, ହୋଲ୍ ଗ୍ରେନ୍ ଏବଂ କିଛି ଡ୍ରାଏଡ ଫ୍ରୁଇଟ୍ସରେ ଫାଇଟେଟ୍ସ ମିଳିଥାଏ।
ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଅକ୍ସାଲେଟ୍ ଏବଂ ଫାଇଟେଟ୍ସ ଭରପୂର ଖାଦ୍ୟ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟର ଅଂଶ ଏବଂ ଏହାର ଅନେକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏସବୁର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ହେଉଛି ଏହି ଖାଦ୍ୟକୁ ରାନ୍ଧିବା ପୂର୍ବରୁ ସାରା ରାତି ଭିଜାଇ ରଖିବା ଏବଂ ପରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା। ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟରେ ଫାଇଟେଟ୍ସର ପରିମାଣ ହ୍ରାସ ହୋଇଯାଏ।