Advertisment

Health Tips: ଏହି ଅଟାରେ ରୁଟି କରି ଖାଆନ୍ତୁ, ରହିବନି ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍‌ ସମସ୍ୟା

ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ରୋଗୀକୁ ବହୁତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିବାକୁ ପଡେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ ଏମିତି କିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍‌ର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ।

ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
How to reduce arthritis pain with jwar roti

How to reduce arthritis pain with jwar roti

Advertisment

ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥାଉ, ତାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅବଶୋଷିତ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ଏହି ପ୍ରୋଟିନରେ ପ୍ୟୁରିନ୍ ନାମକ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭାଙ୍ଗେ ଏକ ଉପ-ଦ୍ରବ୍ୟ ଭାବରେ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ଶରୀରର ଏକ ଅବଶିଷ୍ଟ ପଦାର୍ଥ। ଏହା ପରିସ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଥାଏ। ସାଧାରଣତଃ ବୟସ୍କ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମେନୋପଜ୍‌ର ପରବର୍ତ୍ତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କର ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସ୍ତର ୩.୫ ମିଗ୍ରା / dL ରୁ ୭.୨ ମିଗ୍ରା / dL ହେବା ଉଚିତ।

Advertisment

ସେହିପରି ବୟସ୍କ ମହିଳାମାନଙ୍କଠାରେ ଏହା ୨.୬ ରୁ ୬.୦ ମିଗ୍ରା / dL ହେବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଲାଗେ, ଏହା ଅତ୍ୟଧିକ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ହୁଏ। ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଯେଉଁଥିରେ ରୋଗୀକୁ ବହୁତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିବାକୁ ପଡେ। କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଖରେ ଏମିତି କିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଜିନିଷ ଅଛି ଯାହା ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍‌ର ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରେ।

ଆର୍ଥ୍ରାଇଟିସ୍‌ରେ ଏହି ଅଟା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ:

ସୁପରଫୁଡ୍ ବାଜରାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଫାଇବର ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ ଯାହା ଶରୀରରୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିଥାଏ। ବାଜରା ରୁଟି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ।

Advertisment

ମେରିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଏହାର ଅଧ୍ୟୟନରେ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ବାଜରାରୁ ତିଆରି ରୁଟି ଶରୀରରୁ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବାହାର କରିଥାଏ। ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, କଦଳୀ ଏବଂ ବାଜରା, ମାଣ୍ଡିଆ ଆଦିରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ଫାଇବର ଥାଏ ଯାହାର ରୁଟି ଖାଇବା ପରେ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବାହାରିବା ଆରମ୍ଭ କରେ।

ଜିରା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ:

ପେଟରେ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଫୁଲିବା ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଜିରା ଖାଇଥା’ନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଜିରା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ପରିମାଣ କମିଯାଏ। ଏଥିରେ ଓମେଗା ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡ୍ ଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଡାଇୟୁରେଟିକ୍ ଅଟେ। ଏହା କିଡ୍‌ନୀରେ ଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ତରଳ ପଦାର୍ଥକୁ ସଫା କରିଥାଏ। ଏହା କିଡ୍‌ନୀ କୋଷକୁ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଏ ଏବଂ ପରିସ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ବାହାର କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡିକ ରକ୍ତକୁ କ୍ଷାରୀୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରର ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ।

Advertisment

ଜିରା ଏବଂ ବାଜରା ମିଶ୍ରଣ:

ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଜିରା ଏବଂ ବାଜରାରେ ନିର୍ମିତ ରୁଟି ୟୁରିକ୍ ଏସିଡ୍ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ତେଣୁ, ଏହି ଦୁଇଟିକୁ ମିଶେଇ ରୁଟି କରି ଖାଇବା ଖୁବ୍ ଭଲ। ଏଥିପାଇଁ, ବାଜରା ଅଟା ଚକଟିବା ବେଳେ ସେଥିରେ ଜିରା ପକାନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ସେଥିରୁ ରୁଟି ତିଆରି କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଘିଅ ସହିତ ବାଜରା ରୁଟି ଖାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ପ୍ରଥମେ ପତଳା ରୁଟି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଘିଅ ମିଶାଇବା ବେଳେ ସେଥିରେ ଜିରା ପକାନ୍ତୁ। ଏହି ରୁଟି ଖୁବ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ।

Health Tips Arthritis
ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକ
Here are a few more articles:
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ Read ଼ନ୍ତୁ