Advertisment

ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବ ଏହି ୫ଟି ପାନୀୟ

ରକ୍ତଚାପର ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ ଅଟେ। ଏହାକୁ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ହୃଦୟର ଧମନୀରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହ ଅତି ଦ୍ରୁତ ହୋଇଯାଏ। ତଥାପି, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷଣ ନାହିଁ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ…

ଅଦ୍ୟତନ ହୋଇଛି
ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବ ଏହି ୫ଟି ପାନୀୟ

Untitled-1

Advertisment

ରକ୍ତଚାପର ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିପଜ୍ଜନକ ଅଟେ। ଏହାକୁ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ। ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ହୃଦୟର ଧମନୀରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହ ଅତି ଦ୍ରୁତ ହୋଇଯାଏ। ତଥାପି, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷଣ ନାହିଁ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଏହା ନୀରବ ଘାତକ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା। ଏହା ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇବାକୁ କେବଳ କିଛି ଔଷଧ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ସହ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥାଏ। ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପାନୀୟରେ କିଛି ଜିନିଷ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଆମେ ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବା। ତେବେ ରକ୍ତଚାପ କ୍ଷୀପ୍ର ହେଲେ କେଉଁ ପାନୀୟ ଉପଯୋଗୀ ତାହା ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।

Advertisment

୧. ଟମାଟୋ ରସ

publive-image

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରେଖା ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ଟମାଟୋ ରସ ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ। ଏହାକୁ ପିଇବା ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହାଇପର ଟେନସନ ଏବଂ LDL କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ। କେବଳ ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ହାଇପର ଟେନସନ୍ ରୋଗୀମାନେ ଲୁଣ ରସରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ।

୨. ବିଟ୍ ରସ

publive-image

ରକ୍ତଚାପକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ରଖିବା ପାଇଁ, ଆପଣ ବିଟ୍ ରସ ରସ ମଧ୍ୟ ପି‍ଇପାରିବେ। ଏଥିରେ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାର ଗୁଣ ଅଛି । ୨୦୧୭ର ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ବିଟରୁଟ୍ ଡାଏଟାରୀ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଟେ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ସମସ୍ୟା ଅଛି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜରୁରୀ।

Advertisment

୩. ଡାଳିମ୍ବ ରସ

publive-image

ଡାଳିମ୍ବ ରସରେ କେବଳ ଭରପୂର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନାହିଁ, ଏଥିରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଫୋଲେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଥାଏ ଯାହା ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍‌ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ହୃଦୟକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବାରେ ଏହା ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ। ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହା ଉଭୟ ସିଷ୍ଟୋଲିକ୍ ଏବଂ ଡାଇଷ୍ଟୋଲିକ୍ ରକ୍ତଚାପକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଥାଏ। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଡାଳିମ୍ବ ରସ କିଣୁଛନ୍ତି, ଏହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ଯେ ଏହା ଚିନିମୁକ୍ତ ଏବଂ ଶହେ ପ୍ରତିଶତ ଡାଳିମ୍ବ ରସରେ ଯେପରି ଭରପୂର ଥିବ।

୪. ସ୍କିମ୍ କ୍ଷୀର

publive-image

କମ୍ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଯେପରିକି ସ୍କିମ୍ କ୍ଷୀର, ଦହି ଇତ୍ୟାଦି ହାଇପର ଟେନସନ୍ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ। ଆୟୁର୍ବେଦ ସହିତ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ସତ୍ୟକୁ ଗ୍ରହଣ କରେ। ପ୍ରକାଶ ଥାଉକି ୨୦୧୧ରେ ୪୫ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ କମ୍ ଚର୍ବି ଏବଂ ଅଧିକ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରୁ ଜଣାପଡିଥିଲା ଯେ କମ୍ ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।

Advertisment

୫. ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ପାନୀୟ

publive-image

ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାୟୀ, ଯଦି ରକ୍ତଚାପ ହଠାତ ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଏକ ଗ୍ଲାସରେ ପାଣି ନେଇ ସେଥିରେ ଟିକେ ଗୋଲମରିଚ ଗୁଣ୍ଡ ମିଶାଇଦିଅ। ଏହାକୁ ପିଇଲେ ତୁରନ୍ତ ଆରାମ ମିଳେ।

ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକ
Here are a few more articles:
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ Read ଼ନ୍ତୁ