World Vegetarian Day 2024: ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ ଶାକାହାରୀ ଭୋଜନ

ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଦେବା ସହ ପରିବେଶ ଏବଂ ନୈତିକ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ। ତେବେ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଶାକାହାରୀ ଭୋଜନ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ତାହା ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା।

ଶାକାହାରୀ ଭୋଜନ ମଣିଷକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ସହ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ

ପ୍ରତିବର୍ଷ ୦୧ ଅକ୍ଟୋବରରେ ‘ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ’ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଦିନ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ। ଶାକାହାରୀ କେବଳ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ, ଏହା ପରିବେଶ ଏବଂ ପଶୁ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ।

‘ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ’ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ, ପରିବେଶ ଏବଂ ନୈତିକ ଲାଭ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏହି ଦିନର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଶାକାହାରୀର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା।

ଇତିହାସ:

୧୯୭୭ ମସିହାରେ ଉତ୍ତର ଆମେରିକୀୟ ଶାକାହାରୀ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ‘ବିଶ୍ୱ ଶାକାହାରୀ ଦିବସ’ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବର୍ଷ ୧୯୭୮ରେ ଏହାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାକାହାରୀ ସଂଘ ମଧ୍ୟ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଥିଲା। ଏହି ଦିନ ପାଳନ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟର ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ଏବଂ ପରିବେଶ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ଶାକାହାରୀ ଜୀବନ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜଣାଇବା।

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର:

ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାର ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ହୃଦ୍‌ରୋଗ, ମଧୁମେହ, ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମୋଟାପଣ ଭଳି ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ। ଏକ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ଫଳ, ପନିପରିବା, ଶସ୍ୟ, ଏବଂ ଲେମ୍ବୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଆମ ଶରୀରକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୋଷକ ଯୋଗାଇଥାଏ।

ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ: ଶାକାହାରୀ ହୃଦଘାତର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ଉଦ୍ଭିଦଭିତ୍ତିକ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ୍‌ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ସହଜ ଅଟେ।

ଓଜନ ହ୍ରାସ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ କ୍ୟାଲୋରୀ କମ୍ ଏବଂ ଫାଇବର ଅଧିକ ଥାଏ, ଯାହା ଓଜନ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।

ଡାଏବେଟିସ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ: ଶାକାହାରୀମାନଙ୍କର ଟାଇପ୍-୨ ଡାଏବେଟିସ୍ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା କମ। ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।

କର୍କଟ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ: ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ।

ପରିବେଶ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ:

ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା କେବଳ ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣେ ନାହିଁ, ପରିବେଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନରେ ଅଧିକ ଜଳ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜମି ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବାବେଳେ ଶାକାହାରୀ ଭୋଜନ ଏହି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସଞ୍ଚୟ କରିଥାଏ।

ଜଳ ସଞ୍ଚୟ: ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନରେ ବହୁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବାବେଳେ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ବହୁତ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ।

କାର୍ବନ ଫୁଟ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟ: ଏକ ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ କାର୍ବନ ଫୁଟ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, କାରଣ ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ।

ଜମି ସଂରକ୍ଷଣ: ପଶୁପାଳନ ପାଇଁ ବହୁ ଜମି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଶାକାହାରୀ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନରେ ଜମି ସଂରକ୍ଷଣ ହୋଇପାରେ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ ହେବାରୁ ରକ୍ଷା ମିଳେ।

ଶାକାହାରୀ ହେବାର ସାମାଜିକ ଏବଂ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟ:

ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀ କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ, ଏହା ନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶାକାହାରୀ ଭୋଜନ ପଶୁ ହିଂସାକୁ ରୋକିପାରେ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୟାର ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରେ।

ପଶୁ କଲ୍ୟାଣ: ଶାକାହାରୀ ପଶୁ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ମାଂସ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଶୁଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଏ। ଶାକାହାରୀ ହୋଇ ଆମେ ଏହି ନିଷ୍ଠୁରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବା।

ମାନବିକତାର ବାର୍ତ୍ତା: ଶାକାହାରୀ ହେବା ମାନବିକତାର ପ୍ରତୀକ, ଯାହା ଦୟା, କରୁଣା ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥାଏ। ଏକ ଶାକାହାରୀ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଆମେ ଅନ୍ୟ ଜୀବମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିବା।