ଯଦି ଆପଣ କେବେ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିବେ ତେବେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଗୋଟିଏ ବିମାନରେ ଦୁଇଜଣ ପାଇଲଟ୍ ଥାଆନ୍ତି। ଟ୍ରେନ୍ର ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ପରି ବିମାନରେ ଦୁଇଜଣ ପାଇଲଟ୍ ରହିବାର କାରଣ ପଛରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ବିମାନର ଉଭୟ ପାଇଲଟ୍ଙ୍କୁ ସମାନ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଇ ନଥାଏ। ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ କୋ-ପାଇଲଟ୍ ସବୁବେଳେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଏ। ଏହା ପଛର କାରଣଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ କୌତୁହଳପୂର୍ଣ୍ଣ।
୧୯୮୪ ମସିହାରେ, ଲଣ୍ଡନ ଏବଂ ନ୍ୟୁୟର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲୁଥିବା କନ୍କୋର୍ଡ ସୁପର୍ସୋନିକ୍ ବିମାନରେ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା। ବିମାନରେ ଥିବା ୧୨୦ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟମାନେ ବାସି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା କାରଣରୁ ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଏହା ପରେ ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ୱର, ବାନ୍ତି ଏବଂ ଝାଡା ହୋଇଥିଲା।
ନ୍ୟୁୟର୍କ ଟାଇମ୍ସର ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ହେତୁ ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ପାଇଲଟ୍ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଦି ଟେଲିଗ୍ରାଫ୍ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୦୯ ମସିହାରେ ବ୍ରିଟିଶ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେଡ୍ ଏୟାରଲାଇନ୍ସରେ ୩୨ଟି ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ମାମଲା ହୋଇଥିବାବେଳେ ୨୦୦୭ରେ ୩୯ଟି ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା।
Also Read
ଏପରି ଅନେକ ଘଟଣା ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ବିମାନ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା କାରଣରୁ ଲୋକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ସମସ୍ୟା ଭୋଗିଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ସତର୍କ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏନେଇ ପାଇଲଟ୍ ଏବଂ ସହ-ପାଇଲଟଙ୍କୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଏ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ଘଟଣା ଘଟିଲେ ମଧ୍ୟ ପାଇଲଟ୍ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ।
୨୦୧୨ରେ ସିଏନ୍ଏନ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କୋରିଆନ୍ ପାଇଲଟ୍ଙ୍କ ସାକ୍ଷାତକାରରେ ଏହି ଘଟଣାର ଖୁଲାସା ହୋଇଥିଲା। ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଖାଦ୍ୟ ବିଷାକ୍ତ ନ ହେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପାଇଲଟ୍ଙ୍କୁ ଅଲଗା ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସାଧାରଣତଃ, ମୁଖ୍ୟ ପାଇଲଟ୍ଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଶ୍ରେଣୀ ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଉଥିବା ବେଳେ ସହ-ପାଇଲଟ୍ଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟ ଶ୍ରେଣୀର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ।
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଅନ୍ୟ ସୂଚନା ମୁତାବକ ଅନେକ ବିମାନ କମ୍ପାନୀ କକ୍ପିଟ୍ କ୍ରୁଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି। ବିମାନ ସେବା ଦ୍ୱାରା ପାଇଲଟ୍ମାନଙ୍କୁ ଅଲଗା ଖାଦ୍ୟ ଦିଆଯାଏ, ଯାହା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଅଲଗା ଏବଂ ସାଧାରଣ ହୋଇଥାଏ।