କଦଳୀକୁ 'ସୁପରଫୁଡ୍' କୁହାଯାଏ କାରଣ ଗୋଟିଏ କଦଳୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଦିନସାରା ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ନେଇ ଏକ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଅଛି।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ଆଜିକାଲି ବଜାରରେ ଫଳର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ସେଗୁଡିକୁ ପଚେଇବା ପାଇଁ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। କଦଳୀକୁ ଶୀଘ୍ର ପଚେଇବା ପାଇଁ କାର୍ବାଇଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

କାର୍ବାଇଡ୍ ଯଦି ପେଟକୁ ଯାଏ, ଏହା ବିଷ ପରି କାମ କରିବ। ପରେ ଅନେକ ଶାରୀରିକ ସମସ୍ୟା ଆଣିଥାଏ।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଷାକ୍ତ କଦଳୀକୁ କିପରି ଚିହ୍ନିବେ ତାହା ଜାଣିବା ଜରୁରୀ। କାର୍ବାଇଡ୍ ଦିଆ କଦଳୀକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ୪ଟି ଉପାୟ ଜାଣନ୍ତୁ।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ପ୍ରଥମ ଉପାୟ: ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ପାଚିଥିବା କଦଳୀରେ କଳା କିମ୍ବା ବାଦାମୀ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ କି କାର୍ବାଇଡ୍ ପରି ବିପଜ୍ଜନକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରେ ପଚାହୋଇଥିବା କଦଳୀ ଚୋପାରେ ଦାଗ ନ ଥାଏ।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ଦ୍ୱିତୀୟ ଉପାୟ: ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରେ ପାଚିଥିବା କଦଳୀ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଦେଖାଯାଏ। କଦଳୀକୁ ଦବାଇବା ବେଳେ ଯଦି ପାଚିଲା ଲାଗେ, ତେବେ ଜାଣନ୍ତୁ ଯେ ଏହି କଦଳୀ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପଚାଯାଇଛି।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ତୃତୀୟ ଉପାୟ: ଏକ ବାଲ୍ଟି ପାଣି ନିଅନ୍ତୁ। ସେଥିରେ କଦଳୀ ପକାନ୍ତୁ। ଯଦି କଦଳୀ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ପାଚିଥାଏ, ତେବେ ଏହା ବୁଡ଼ିଯିବ, ଯଦି ରାସାୟନିକ ଭାବରେ ପାଚିଥାଏ, ତେବେ ଏହା ଭାସିବ।

Author: Pramod Behera | Credit: OTV

ଚତୁର୍ଥ ଉପାୟ: ଯଦି କଦଳୀ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ପାଚିଛି ଆଉ ଅନ୍ୟ ଜାଗା କଞ୍ଚା ଅଛି, ତେବେ ଜାଣନ୍ତୁ, ଏହା ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଦ୍ୱାରା ପାଚିଛି। କଦଳୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ପାଚିଲେ ସବୁଆଡ ହଳଦିଆ ଦେଖାଯିବ।